szerző:
MTI

A magyar államháztartás legkedvezőbb adata az idei első két havi mutató az elmúlt másfél évtizedet nézve - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn az M1 délelőtti hírfolyamában.

Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára az állami tévében azt mondta: miközben az államháztartás adatai jellemzően jelentős hiányt szoktak mutatni az évnek ezen időszakban, az elmúlt két hónap költségvetési gazdálkodása mintegy 15 milliárd forintos többletet mutatott. Hozzátette: erre a válasz alapvetően a magyar reálgazdaság folyamataiban keresendő. Példaként hozta fel, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a múlt héten tette közzé, hogy tavaly 110 ezerrel nőtt az országban a foglalkoztatottak száma, ez év januárjában pedig 6,4 százalék volt a reálbér-növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ha a gazdaság jól teljesít – mondta –, a gazdaság növekszik, a foglalkoztatottak száma emelkedik, és a reálbérek szintén nőnek, ez azt jelenti, hogy többen fizetnek adót a költségvetésbe, mert van munkájuk. Így az emberek többet tudnak vásárolni, és ezáltal a fogyasztási jellegű adókból is több folyik be a költségvetésbe. Így a költségvetés főbb bevételeinél, mint például az általános forgalmi adó (áfa) esetében, továbbá a foglalkoztatáshoz köthető adóknál, például a személyi jövedelemadónál (szja), járulékoknál, de a társaságok befizetéseinél is érdemben nagyobb bevételek keletkeztek – elemezte az NGM államtitkára.

Az idei év adatai és az NGM előrejelzése is azt mutatják, hogy 2016 jó bázis lehet a 2017-es költségvetés tervezéséhez. Banai szerint így, ha az állam bevételei a tervek szerint, vagy a felett alakulnak, akkor egy érdemi gazdasági növekedés segít a kitűzött gazdasági célok, például a nullás költségvetési egyenleg elérésében. Az államháztartás hiánya, és az államadósság az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott, így várhatóan ez a tendencia 2017-ben és a későbbi években is folytatódik.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat, amelynek tervezési munkái gyors ütemben folynak, a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés elé kerül - mondta az államtitkár. A kedvező reálgazdasági adatok dominálnak a magyar gazdaságban, az adóbevételek jól alakulnak, és az állam kiadásait tekintve is összességében fegyelmezett gazdálkodás tapasztalható. Ennek alapján az várható, hogy az állam az előzetesen kitűzött hiánycélt 2016-ban is teljesíteni tudja, és ezért az államadósság is csökkenhet az idén - emelte ki Banai Péter Benő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!