szerző:
MTI

Elkezdődték bontani hétfőn a Puskás Ferenc Stadion vasbetonszerkezeteit. A régi stadionból megtartanak néhány jellegzetes elemet az új arénához, a toronyépületbe például múzeumot terveznek.

Hétfőn újságíróknak mutatták meg a helyszínt. Skardelli György építész-tervező elmondta: az úgynevezett pilonok hasonlóak lesznek, mint a régi épületnél, és ezek tartják majd a fedést biztosító acél szerkezetet. A háromszintes lelátó mind a 65 ezer ülőhelye fedett lesz az új stadionban, amely mindenben megfelel majd a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra vonatkozó előírásoknak.

A régi létesítmény stadionnál húsz percben határozták meg a menekítés időtartamát, ez az újnál nyolc perc lesz. A legmodernebb számítógépes szoftverrel le is modellezték már a kiürítést telt ház esetén – tette hozzá.

©

Skardelli György arról is beszélt, hogy a válogatott futballmérkőzések mellett bármilyen nagy koncert megrendezésére is alkalmassá válik az új Puskás Stadion, amely konferenciáknak, kisebb rendezvénynek is otthont adhat. A nézőszám az adott rendezvény jellegétől függően akár 78 ezer is lehet.

A szakember azt mondta: az eredetileg tervezettnél 76 ezer négyzetméterrel kisebb lesz az aréna területe, a csökkentés megrendelői kérésre történt, így olcsóbb a kivitelezés.

©

Az új arénához tizenkétezer tonna acélt és százötven ezer köbméter betont használnak fel, és az egész építmény akadálymentes lesz.

©

Az új stadionban a sajtóhelyeket a nyugati oldalon alakítják ki, és ugyanott helyezik el majd a 400 férőhelyes VIP-lelátót is.

©

Az 1953-ban átadott egykori Népstadion területén már dolgoznak a munkagépek, a lelátó alsó karéját, a földrézsűket, valamint a reflektorokat tartó vasbeton állványokat bontják.

©

A tervek szerint a bontása nyolc hónapig tart, az új aréna építését idén decemberben kezdhetik el, és 2019-ben fejeznék be.