szerző:
MTI

Brit hajókra tették azt a tetemes mennyiségű, 331 kilónyi plutóniumot, amit Japánból küldenek az Egyesült Államokba. A szigetországban maradt még 11 tonna.

Két brit hajó érkezett hétfőn Japánba, hogy egy amerikai–japán kétoldalú kormányközi megállapodás keretében az ország legjelentősebb nukleáris kutatóintézetéből elszállítson 331 kilogramm plutóniumot az Egyesült Államokba – jelentette a Kyodo hírügynökség és atomenergia-ellenes szervezetek.

A Japán Atom- és Energiaügynökség kutatóintézet a Tokiótól északkeletre lévő, tengerparti Tokai városban található. A Pacific Nuclear Transport brit cég tulajdonában lévő egyik hajóra hétfőn már rakodták a többtucatnyi atombomba készítéséhez elegendő plutóniumot, a másik hajó pedig a parttól távolabb várakozott. Mindkét hajó fel van szerelve védelmi eszközökkel.

2013. júniusában így nézett ki egy plutóniumkapszula hajóra rakodása
©

A plutóniumot – kutatási célra – Japán nagyobbrészt az Egyesült Államoktól, kisebbrészt Franciaországtól kapta, és egy 2014-es amerikai–japán megállapodás alapján a washingtoni kormány Savannah River Site nevű dél-karolinai nukleáris tárolóhelyére kell szállítani. Az ügyről egyéb részleteket a japán illetékesek nem árultak el biztonsági okokra hivatkozva.

Japánnak vannak olyan tervei, hogy plutóniumot használna üzemanyagként atomerőművekben, ebből a célból már 11 tonna plutóniumot halmozott fel, és további 36 tonna vár arra, hogy nagy-britanniai, illetve franciaországi újrafeldolgozás után visszaszállítsák Japánba. Ezek aggodalmat váltanak ki mind Japánban, mind nemzetközi szinten. Biztonsági okokból és az atomfegyverek további terjedésétől való félelem miatt a washingtoni kormányt is nyugtalanítja, hogy Japán és Kína kiégett nukleáris fűtőanyagok újrafeldolgozását tervezi, és plutóniumot akar előállítani energiatermelés céljára, ráadásul a technológiát Dél-Korea is meg akarja szerezni.

Japán francia segítséggel már az 1990-es években elkezdett építeni egy jelentős újrafeldolgozó üzemet, de műszaki és biztonsági akadályok miatt ez még mindig nem készült el, és a legutóbbi terv szerint csak 2018-tól fog működni. Egy amerikai környezetvédő szervezet, a Savannah River Site Watch, amely figyeli a dél-karolinai nukleáris tárolóhelyet érintő tevékenységet, közleményt adott ki a küszöbönálló szállításról, és ebben megkérdőjelezte annak szükségességét, hogy bármely egyesült államokbeli tárolóhelyen külföldi eredetű plutóniumot helyezzenek el.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!