szerző:
MTI

Alacsony inflációt és bővülő gazdaságot prognosztizált az elkövetkező két évre a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a következő két évet az alacsony infláció és bővülő gazdaság jellemezheti Magyarországon, és 2016-ban a GDP 2,4, egy évre rá 3,0 százalékos növekedést mutathat. Mindehhez az idén a legnagyobb mértékben a fogyasztás járulhat hozzá, de a nettó export is segítheti – jövendölik. Sőt: jövőre már a beruházások értéke is emelkedhet.

A Századvég előrejelzésében a kutatóintézet kiemeli: érdemi inflációs nyomás nem várható, a pénzromlás átlagos mértéke az idén 0,8, jövőre 1,8 százalék lehet. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés című kiadványa szerint a magyar gazdaság növekedése 2016-ban 2,4 százalék lehet, ami várakozásaik szerint magasabb lesz az EU átlagánál. A növekedési kilátásokat javítja a fogyasztások várható jelentős bővülése, amely az emelkedő béreknek és a csökkenő adótehernek és magasabb családi adókedvezménynek köszönhető. A beruházások 2016-ra várható csökkenését az uniós források előző évinél alacsonyabb lehívása okozza, minthogy a 2007 és 2013 közötti programok már kifutottak, a 2014 és 2020 közötti programokból várható forráslehívás pedig fokozatosan indul meg. Serkentheti a beruházások alakulását a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ennek pozitív hatására az év második felétől számítanak.

©

A nettó export 2016-ban is támogathatja a magyar gazdaság növekedését, ám a külkereskedelmi partnerek, elsősorban Kína gazdaságának esetleges lassulása kockázatot jelent. Az előrejelzés szerint 2017-ben a gazdaság az ideinél gyorsabban, 3,0 százalékkal bővülhet. A nagyobb növekedéshez elsősorban a beruházások élénkülése járulhat hozzá, amelyet egyaránt elősegíthet a gyengébb bázis, az uniós források lehívásának beindulása, illetve a csok hatása. Támogathatja a növekedést a fogyasztás és a nettó export is, bár 2017-ben mind az export, mind az import dinamikája lassulni fog a korábbi években megszokotthoz képest.

Az infláció növekedése a korábban vártnál lassabb lesz. Az alacsony inflációt továbbra is a mérsékelt külső inflációs környezet és az alacsony olajárak okozzák. A világpiaci olajárak esetleges emelkedése azonban növelheti az infláció szintjét. A pénzromlás mértéke az Magyar Nemzeti Bank inflációs célsávjába csak 2017 végén kerülhet. Várakozásaik szerint a forint euróval szembeni árfolyama stabil lesz. A reálbérek mindkét évben nőni fognak, hiszen a bruttó bérek értéke az inflációt meghaladóan, átlagosan 4,5, illetve 4,7 százalékkal emelkedhet. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint a gazdasági növekedés és a gazdaságfehérítő intézkedések hatására a költségvetési egyenleg tovább javulhat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!