szerző:
hvg.hu

Az elmúlt évben mindössze 7612 új lakás épült Magyarországon a KSH szerint, amit a kormányzat az új lakások áfájának csökkenetésével, az áfa-visszaigénylés lehetőségével, valamint a csok kibővítésével próbál felpörgetni. Ettől a ciklus végéig 20 ezer új lakást vár a kormány, ami az OTP szerint 25 ezer is lehet, elmondták, hogy miért.

Az OTP szakértői szerint az elkövetkezendő időszakban évente megközelítőleg 25 ezer lakásra lehet igény, de az intézkedések (csok, új lakások utáni áfa csökkentése, áfa-visszaigénylés) hatása csak egy év múlva várható – mondták el a bank sajtótájékoztatóján. A bank szakértői már ebben az évben hozzávetőleg 40-50 milliárd forintnyi ingatlanfejlesztői hitelfelvételre számítanak. Kormos Zoltán, az OTP Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója szerint a lakástámogatási rendszer fontos hajtóereje az ingatlanpiacnak, amelynek az ltp (lakás-takarékpénztár), az adómentes lakáshitel törlesztési támogatás és az otthonteremtési kamattámogatás mellet a csok a legfontosabb pillére.

Kormos szerint ezeknek a támogatási lehetőségek köszönhetően az építőipar felpörög majd, azonban a támogatás igazi berobbanásához épp az új lakások hiánya jelenti a szűk keresztmetszetet. A bank idén 10-20 ezer csok-kérelemre számít, átlagosan 2 millió forint értékben. „Azt gondoltuk, hogy az újlakás-vásárlások pörögnek majd fel, de a csok-igénylések 75 százaléka az önerős családi házak építésére megy, mert a szabályozó keretrendszer nem kedvez a lakásvásárlásnak, ugyanis az épülőfélben lévő projektek kiesnek a támogatási rendszerből."

A lakásépítések száma 2016-ban két és félszeresére, nagyjából 3100-ra nőhet Florova Anna, az OTP ingatlanpont Kft. ügyvezetője szerint. Tavaly mindössze 1250 lakásépítést regisztráltak. „Több mint 200 új projekt regisztráltak Budapesten, sőt hetente újabb és újabb projektek jelennek meg. A legnagyobb forgalom egyértelműen a belső kerületekben van, a legnagyobb az érdeklődés Újbudán, ahol közel 600 lakás épülhet még idén” – mondta az ügyvezető. Persze ez a folyamatos keresletnövekedés áremelést is von maga után. Florova szerint az érdeklődés akkora, hogy az új lakásokat már tervezőasztalról adják el.

Áfacsökkentés – árcsökkenés nuku

Az áfacsökkentés ugyanakkor nem igazán okoz árcsökkenést, a tavalyi 440 ezer forint/négyzetméteres budapesti projektátlagár után az idei átadású beruházásokba már 480 ezer forinttal kell számolni, jövőre pedig már várhatóan átlépi a félmilliós átlagárat.

Ádány Tamás az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója szerint beköltözhető, használatbavételi engedélyes, kész lakások ugyanakkor csak 2017-ben és 2018-ban jelennel meg a piacon, miközben értékesítésük már a kivitelezés idején is zajlik. „Most kezd épülni a piac, még nehéz új lakást találni, mert ennek a hatása nem azonnali, telkeket kell venni, építési engedélyeket kell szerezni, az építkezéstől számítva is 15 hónap mire kulcsrakész lakás lesz, és mindössze csak három hónap telt el, mióta éltbe léptek ezek a támogató intézkedések.” A szakember figyelmeztet arra is, hogy a lakásvásárlóknak érdemes résen lenni, mert a kedvező hatások miatt fennáll a veszélye, hogy sok kókler jelenik meg a piacon, és sokan vágnak majd lakásépítésbe, ezért érdemes jól megnézni, ki a beruházó, és milyen a pénzügyi helyzete.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint 2017-18-ra épülhet fel a piacról hiányzó 25 ezer lakás, amit arra alapoz, hogy a bank csupán az elmúlt két és fél hónapban 4500 értékesítési célú lakásépítés finanszírozási igényét vizsgálta meg, amelyek között 4-5 és 2-300 lakásos projektet is vannak. Az igények alapján 40-50 milliárd forintnyi ingatlanfejlesztői hitelfelvételre számítanak. Az épülő lakások mérete 50-70 négyzetméter körül alakul majd, átlagos áruk 25 millió körül várható. Ezek persze változóak, vidéken 300 ezer forinttól indul a négyzetméterár, míg a fővárosban 400-550 ezres induló ár várható. Újságírói kérdésekre elmondták, hogy a bank szerepvállalása hagyományosan nagyon erős, 4-ből 3 csokot az OTP bonyolít le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!