szerző:
hvg.hu

Az Európa Tanács szakértői februárban és március elején a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépést vizsgálták Magyarországon. Szeptemberre lesz meg a hivatalos jelentés.

A strasbourgi Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Bizottsága (Moneyval) 2015 februárjában megkezdődött országvizsgálata keretében 2016. március 7-18. között Budapesten helyszíni vizsgálatot folytattak.

A vizsgálat során a Moneyval Matthias Kloth főtitkár vezette, kilenc főből álló nemzetközi szakértői delegációja a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai szervezésében egyeztetéseket folytatott a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben érintett számos hazai hatóság és szolgáltató képviselőivel. A delegáció találkozott Balogh László pénzügypolitikai helyettes államtitkárral is. A helyszíni vizsgálat célja a hatékonyság és eredményesség vizsgálata, az egyes intézmények gyakorlatának és működési tapasztalatainak megismerése volt. Magyarországon a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem szakmai irányítása és koordinálása immár több, mint egy évtizede a pénzügyekért felelős miniszter hatáskörébe tartozik.

©

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelés elsősorban arra irányul, hogy felmérje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek hazai végrehajtását és érvényesülését, mind a jogszabályok, mind az intézmények, mind pedig a piaci szereplők tekintetében. Ilyen értékelést minden európai ország esetében rendszeresen végeznek. Magyarország előző országvizsgálata 2009-2010-ben zajlott.

Az FATF (az OECD mellett működő Pénzügyi Akciócsoport, a pénzmosás elleni nemzetközi küzdelem terén a legfontosabb szabályalkotó szervezet) új ajánlásai és metodológiája alapján a jelenleg folyamatban levő, ún. 5. körös országértékelés új kihívások elé állítja a tagállamokat. A normáknak való formai (jogszabályi és intézményi háttér) megfelelés mellett kiemelt hangsúlyt kap a rendszer hatékonyságának és eredményességének vizsgálata. A vizsgálat kiterjed a pénzügyi szektor szereplőinek tudatosságától és odafigyelésétől, a bejelentések továbbításától, a felügyeleti ellenőrzésétől kezdve a pénzmosási tárgyú nyomozások lebonyolításán, az ügyészségi vádemelésen keresztül a bírói ítélethozatallal bezárólag minden mozzanatra. A korszerű szabályozás és a hatékony végrehajtás biztosítása épp azt a célt szolgálja, hogy megnehezítse, és ha lehet, meggátolja a gazdasági bűncselekmények „hozamának” tisztára mosását a bűnözők számára.

A magyar pénzügyi szabályozásban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés hagyományosan kiemelt szerepet játszik. A hazai rendszer alakításának fontos eleme az érvényes EU-direktíva alkalmazásán túlmenően a nemzetközi legjobb gyakorlatok átvétele, aminek kiemelkedő jelentőségű fóruma a Moneyval országvizsgálata. Az egyeztetések célja a hazai jogszabályi és intézményi rendszer meglétének, illetve hatékony működésének reális, tényszerű feltérképezése, továbbá a megállapítások alapján előremutató ajánlások megfogalmazása annak érdekében, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni fellépés még hatékonyabbá és erősebbé váljon.

A 12 napos intenzív helyszíni vizsgálat lezárását követően az érintett hazai hatóságokkal tovább folytatódnak az egyeztetések. A vizsgálat megállapításait és ajánlásait hivatalosan a Moneyval 2016 szeptemberére tervezett strasbourgi plenáris ülése fogja jóváhagyni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!