szerző:
MTI/hvg.hu

Megnőttek a számlavezetési költségek, nem éri meg több bankszámlát fenntartani, meg a pénz sem fial nagyon a bankbetétben.

Több mint 520 ezer lakossági bankszámla tűnt el a tranzakciós illeték 2013 eleji bevezetése óta – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

A tranzakciós adóként elhíresült teher bevezetésekor még Matolcsy György volt a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György
©

A hazai természetes személyek 9,32 millió bankszámlával rendelkeztek tavaly év végén, ilyen kevés lakossági bankszámla a jegybank 2010 óta vezetett statisztikái szerint még sosem volt Magyarországon. A lakossági bankszámlák száma 2012 végén tetőzött, azóta minden negyedévben csökkent. Egyrészt mert a tranzakciós illeték bevezetése miatt megnőttek a számlavezetési költségek, másrészt pedig azért, mert az alacsony bankbetétek miatt kevesebben tartják bankbetétben a megtakarításukat. Emellett egyre kevesebben tartanak párhuzamosan több bankszámlát.

Ugyanakkor a számlahasználók egyre több tranzakciót végeznek az interneten és mobiltelefonon keresztül. A céges ügyfelek és a magánszemélyek tavaly csaknem 100 millió ügyletet bonyolítottak így le, 37 ezer milliárd forintot meghaladó értékben. A csoportos beszedések is egyre népszerűbbek, és bankkártyát is egyre többen használnak.