szerző:
MTI / hvg.hu

Szerdán második alkalommal vehették át a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) hallgatói a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felajánlott ösztöndíjak megszerzéséről szóló okleveleket az MNB központjában. Ha jól számolunk, fejenként átlagosan több mint egymilliós ösztöndíjat kaptak.

A megállapodás részletesen leírja, hogy milyen feltételek mellett használható fel a 2015/2016-os tanévben az együttműködési programok megvalósítására szánt 200 millió forint. A MNB által adott támogatás egy részét négy ösztöndíjra fordítja az egyetem, köztük az önköltséges hallgatók támogatására. A jegybank támogatja a kiváló tanulókat, a PhD-zőket, illetve a kutatásban részt vevő tanulókat is.

Az ösztöndíjakat a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés alapszak, az alkalmazott közgazdaságtan alapszak, a közgazdasági elemző mesterszak, a biztosítási és pénzügyi matematika mesterszak, a regionális és környezeti gazdaságtan mesterszak, a közgazdaságtani doktori iskola hallgatói kaphatják meg. A tavalyi pályázat eredményeképpen 54 hallgató kiválósági, 32 önköltséges, 8 kutatási kiválósági, kettő pedig önköltséges PhD-ösztöndíjban részesült a 2015/2016-os tanév első félévében.

Az MNB és a Corvinus azt nem tette közzé, pontosan mekkora összegre rúgnak az ösztöndíjak, az önköltséges hallgatók ösztöndíjának esetében a korábbi kiírásból csak annyi derült ki, hogy az MNB-juttatás akár az önköltség száz százaléka is lehet. Mindenesetre ha a programban a tanév során rendelkezésre álló teljes 200 millió forintot két félévre elfelezzük, és az így megkapott százmilliót osztjuk el az első félévben nyertes 96 diákkal, akkor fejenként átlagosan több mint egymilliós összeg jön ki – ami elég szép summa a diákok számára.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!