szerző:
MTI

A Mol tulajdonába tartozó INA-nak április 1-jétől mintegy 20 százalékkal olcsóbban, köbméterenként 52 forintért kell eladnia a gázt a HEP energiaszolgáltatónak, amely aztán a kormány előírására 18 százalékos árcsökkentéssel adja azt tovább a fogyasztóknak.

A lakossági földgáz árának 18 százalékos csökkentéséről döntött szerdán a horvát kormány. A rendelkezés április 1-jétől érvényes, és 2017 március végéig szól. A kormány azzal indokolta a lépést, hogy az európai piacon jelentősen csökkent a földgáz nagykereskedelmi ára, követve a kőolaj árának gyengülését.

Az ipari fogyasztók esetében a földgáz árát a piac alakítja, a kormánynak abba nincs beleszólása.

A Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte: a kormány döntése az INA számára azt jelenti, hogy április 1-jétől mintegy 20 százalékkal olcsóbban, köbméterenként 1,27 kunáért (52 forint) kell eladnia a gázt a HEP energiaszolgáltatónak. Ha semmi más nem változik, akkor az intézkedés a következő 12 hónapban 160 millió kuna (6,64 milliárd forint) bevételkiesést jelent az INA számára.

A Molnak 49 százalékos részesedése van az INA-ban.

©

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!