szerző:
hvg.hu

Tagadja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az InfoRádió értesülését, miszerint kétéves költségvetésre készülhet a kormány.

Kétéves költségvetésre készülhet a kormány a választás előtti két évre – jelentette szerdán az InfoRádió.

A beszámoló szerint 20 perc alatt döntött arról kedden a parlament költségvetési bizottsága, hogy támogatja az államháztartási törvény módosítását. A javaslatot február végén terjesztette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, és az a a lényege, hogy a kormány tagjai gyakorlatilag bármilyen célra elkülöníthetnek forrásokat anélkül, hogy módosítani kellene a költségvetést.

Ha a parlament is megszavazza, akkor elég lesz ezután egy rendelet, és máris működhet az átcsoportosítás – tették hozzá. Az InfoRádió úgy értesült, hogy a javaslatra azért van szükség, mert a kormány szándéka, hogy a választás előtti időszakban kétéves költségvetés legyen, azaz a 2017-re és 2018-ra szóló költségvetési terveket már idén elfogadják.

Hozzátették, hogy a kétéves költségvetés politikailag jó helyzetet teremthet a kormánynak, hiszen ha valóban így lesz, akkor a választások előtt közvetlenül nem kell a költségvetésről vitatkozni, és a Lázár János-féle javaslattal pedig bármikor egy rendelettel átcsoportosítható lesz a pénz. A Fidesz első kormányzása idején is volt ilyen, mégpedig épp a választások előtti két évben, azaz 2001-2002-ben kétéves költségvetése volt Magyarországnak, és az akkori pénzügyminiszter is Varga Mihály volt.

Az InfoRádió beszámolójára reagálva az NGM közölte, hogy a tárca "nem kétéves költségvetésen, hanem a 2017-es büdzsé előkészítésén dolgozik".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!