szerző:
MTI/hvg.hu

A GDP óriási hányadát, 15 százalékát emészti fel a korrupció azokban az EU-tagállamokban, amelyeket a leginkább érint a probléma. Magyarország a 28 tagállamból a 18. a korrupciót tekintve. A sereghajtók: Horvátország, Románia és Bulgária.

Horvátországban, Romániában és Bulgáriában a legnagyobb a korrupció a közbeszerzések terén, bruttó hazai termékük (GDP) mintegy 15 százalékát veszítik el hűtlen kezelés miatt - derült ki a RAND Europe kutatóintézet felméréséből, amelyet az Európai Parlament rendelt meg.

Az említett három uniós ország vezeti annak a 14 tagországnak a listáját, ahol a korrupció az átlagnál magasabb. A közbeszerzések terén tapasztalt korrupcióban Horvátország jár az élen. 

A felmérés rámutat, hogy a Horvátország, Románia, Bulgária és Lettország GDP-jének mintegy 15 százaléka vándorol illetéktelen zsebekbe, ami az unió számára 179 és 990 milliárd euró közötti veszteséget jelent éves szinten. 

A RAND Europe megjegyzi, hogy a korrupció jelentős károkat látszik okozni a társadalomban is: növekednek a társadalmi egyenlőtlenségek, erősebben van jelen a szervezett bűnözés, gyengül a jogállamiság, kevesebben vesznek részt a parlamenti választásokon és gyengül az EU intézményeibe vetett bizalom.

A felmérés eredménye szerint Magyarország a 28 tagállam közül a 18. a listán, ahol az első országban, Dániában a legkisebb a korrupció. A RAND eredményeit itt tudja átböngészni angol nyelven.

Íme a lista a legkevésbé korrupttól a leginkább korrutpig. Ciprustól lefelé van egy választóvonal, ide azok az országok tartoznak, amelyekre az EU-átlagnál nagyobb mértékben jellemző a korrupció.

1. Dánia
2. Finnország
3. Svédország
4. Hollandia
5. Luxemburg
6. Egyesült Királyság
7. Ausztria
8. Németország
9. Írország
10. Belgium
11. Franciaország
12. Spanyolország
13. Portugália
14. Ciprus
15. Észtország
16. Szlovénia
17. Málta
18. Magyarország
19. Litvánia
20. Lengyelország
21. Csehország
22. Olaszország
23. Szlovákia
24. Görögország
25. Lettország
26. Horvátország
27. Bulgráia
28. Románia

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!