szerző:
hvg.hu

Egy Bács-Kiskun megyei ellenőrzés során 85 ezer Lengyelországból származó jelöletlen tojás forgalmi korlátozását rendelte el a Nébih.

Magyarként akart eladni 85 ezer jelöletlen lengyel tojást egy trükköző vállalkozó Bács-Kiskunban, aki saját bevallása szerint magyar kistermelőknek akarta értékesíteni termékét – közölte a Nébih.

A hivatal szakemberei a tojáscsomagoló üzem ellenőrzése során több szabálytalanságot is találtak. Az üzemeltető többek között nem tudta bemutatni sem a tojásfertőtlenítés hatékonyságát igazoló eljárást, sem egyéb laboratóriumi eredményeket. A szennyezett, repedt tojásokat sem sorolták a szabályoknak megfelelően B osztályba, hanem részben tisztára csiszolták, illetve összegyűjtve megmosták, majd száraztészta készítőknek, cukrászatoknak értékesítették.

©

Az üzemben tárolt tojástételek közül végül ötöt, összesen több mint 125 ezer tojást vont ki a forgalomból és helyezett hatósági zár alá a hivatal. A több mint 85 ezer jelöletlen lengyel tojáson túl további 10 ezer szintén jelöletlen, kartonozott, kiszállításra váró terméket zároltak. Továbbá mintegy 30 ezer, saját állományból származó, L és XL méretű tojás forgalmi korlátozását azért kellett elrendelni, mert a tojásrakást követő 10 napon belül nem végezték el az osztályozást, jelölést és csomagolást.

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat az uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokat A és B minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak A minőségű termékekkel találkozhatnak a vásárlók.

Az élelmiszerek nyomon követésének biztosítása érdekében az A minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot, ami hét részből áll – tette hozzá a Nébih. Segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a tojás, és ott milyen tartási módot alkalmaznak.

A vállalkozó elleni eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forint bírság várható – írták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!