szerző:
hvg.hu/MTI

Oroszország és Magyarország tárgyalásokat folytat arról, hogy közösen gyártsanak vasúti kocsikat és trolikat, akár egy harmadik ország, például Egyiptom számára – hangzott el Szijjártó Péter és Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter budapesti találkozója után. Manturov szerint Magyarországnak szüksége van egy új nemzeti légitársaságra, ebben az orosz fél is érdekelt, sőt, javaslatuk is van erre. Autóipari együttműködésről is szó lehet, bár erről nem sok részlet derült ki eddig.

Szorosabbra fűzné az együttműködést a járműiparban Oroszország és Magyarország – derült ki a magyar külgazdasági miniszter és az orosz ipari és kereskedelmi miniszter tárgyalásai után.  

Szijjártó Péter a találkozó után azt mondta, magyar vállalatok magyar finanszírozással részt vennének az egyiptomi államvasutak tenderén, ahol 700 vasúti kocsi szállítására nyílik lehetőség. Ez a lehetséges üzlet szerinte az orosz vállalatok figyelmét sem kerülte el, és jó úton haladnak a tárgyalások arról, hogy magyar–orosz együttműködéssel, orosz és magyar vállalatok részt szerezhessenek maguknak a beruházásból.

Gyenyisz Manturov közölte, nemcsak abban érdekeltek, hogy a budapesti metrókocsikat, az orosz technológiát Magyarországra szállítsák, hanem olyan együttműködésben is, ami harmadik országokba irányul, azaz, hogy a magyar–orosz technológiát szállítsák harmadik országokba. A két ország autóipari együttműködését is szeretnék szorosabbra fűzni a beszállításokban. 

Az orosz RT beszámolója szerint vasúti és metrókocsik, illetve trolik közös magyarországi gyártásáról szólnak a tárgyalások, amelyben a 3-as metró kocsijainak felújítását végző Metrowagonmash anyacége, a Transmashholding és a Dunakeszi Járműjavító vesz részt. Manturov az RT szerint hozzátette, azt fontolgatják, hogy közösen indulnak a magyar féllel közel-keleti és észak-afrikai tendereken.

Az orosz miniszter szerint a polgári légi közlekedés is szóba került a megbeszélésen. Manturov az MTI szerint úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak is kell egy saját légitársasággal rendelkeznie, amiben érdekeltek, és ehhez van javaslatuk. 

Mint megírtuk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékese korábban egy új magyar nemzeti légitársaság alapításáról tárgyalt az orosz Szuhoj repülőgépgyártó képviselőjével. A gyártó hat új repülőgépet és pénzt is adna a légitársaság létrehozásához. Később az NFM azt közölte, hogy az egyeztetések még kezdeti fázisban vannak, konkrétumok nincsenek, és egyelőre csak arról egyeztek meg, hogy az orosz cég részletesebben kifejti az ajánlatát.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!