szerző:
MTI

Nyitrai Zsolt ezért hungarikummá nyilváníttatná.

Az Egri Bikavér hungarikummá nyilvánítását kezdeményezi Nyitrai Zsolt, Eger és térségének fideszes országgyűlési képviselője; a miniszteri biztos ezt a hevesi megyeszékhelyen tartott szőlész-borász fórumon jelentette be.

Nyitrai Zsolt szavai szerint az Egri Borvidék terméke megfelel a hungarikum leírásában szereplő meghatározásnak: a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Első lépésként a Magyar Értéktár részévé kell tenni az Egri Bikavért, majd ezt követően lehet kezdeményezni a hungarikummá emelését.

©

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: bár már korábban is felvetődött az Egri Bikavér hungarikummá történő minősíttetésének gondolata, konkrét lépések nem történtek az ügyben, pedig egy ilyen döntésnek komoly marketingértéke van.

Az elmúlt évben a mintegy 5600 hektáros borvidéken 35 termelő 62,5 ezer hektoliter Egri Bikavért készített. Ebből 62 ezer hektoliter "klasszikus" besorolású bikavér volt, a többi "superior", illetve "grand superior" minősítést kapott. Az Egri Bikavérek zöme hazai piacon talál vevőre - mondta Pál Sándor. A száraz palackozott vörösborok között egy márkanév alatt az Egri Bikavérből értékesítik a legtöbbet Magyarországon - tette hozzá Tarsoly József egri hegybíró.

Cikk megosztása
Címkék