szerző:
hvg.hu

Mennek az egekbe az árak, mert egy 21 négyzetméteres albérletért már 89 ezret lehet kérni havonta.

A tavaly óta élénkülő magyarországi lakáspiacon a hirdetések alapján az 50-70 négyzetméteres lakásokból a legjelentősebb a kínálat és a kereslet is erős, ennek ellenére nem ebben a méretkategóriában a legmagasabbak a négyzetméterárak - áll az ingatlan.com friss elemzésében.

Eszerint mind a fővárosban, mind a tízezer főnél nagyobb népességű vidéki városokban a kis alapterületű - 20-30 négyzetméteres - lakások négyzetméterárai a legdrágábbak. A fővárosban ezeket a lakásokat az idén átlagosan 368-618 ezer forintért, vidéken pedig 171-349 ezer forintért hirdetik, miközben a nagyobb lakásoknál a fővárosban 338-466 ezer forint között mozognak az átlagos négyzetméterárak, a vidéki városokban pedig 173 ezer forinttól 261 ezer forintig terjed a skála.

©

Az árakat a kis lakásokat befektetési céllal vásárlók hajtják fel, Budapesten ugyanis a 21 négyzetméteres garzonlakásokat lehet most a legdrágábban kiadni, átlagosan 89 ezer forintért. A vidéki városokban a 32 négyzetméteresek mennek a legjobban, havonta átlagosan 78 ezer forintért lehet ezeket kiadni.

Vidéken, a tízezer főnél nagyobb településeken az átlagos eladási árnak jól látható korlátai vannak, 20-22 millió forint jelenti a felső határt, legyen szó 60 vagy akár 100 négyzetméteres ingatlanról.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a nagyobb alapterületű, új építésű lakások átlagos négyzetméterára a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) keresletélénkítő hatása miatt meghaladhatja a garzonlakásokét, de ezeknek a lakásoknak a tömeges megjelenésére előreláthatólag 1-2 évet még várni kell.