szerző:
MTI/hvg.hu

"Légből kapott az a gondolat, hogy Magyarországon létezik árfolyamküszöb" – mondta a jegybank alelnöke arra, hogy úgy tűnik, mintha a jegybank nem engedné 310 forint alá az euróárfolyamot. Nagy Márton nem tartja szerencsésnek, hogy az S&P hitelminősítő értékelésében politikai kérdésekkel is foglalkozik.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a jegybanknak nincs árfolyamküszöbe. Nagy Márton a pénteki Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta azt is, hogy a jegybanki alapítványok – a lakossághoz hasonlóan – ingatlanba és állampapírba fektetnek be.

©

Az alelnök azt mondta, a monetáris politika szempontjából az a leginkább kívánatos, ha a forint árfolyama stabil. "Légből kapott az a gondolat, hogy Magyarországon létezik árfolyamküszöb" – válaszolta arra a felvetésre, hogy mintha a jegybank nem engedné 310 forint alá az euróárfolyamot.

"Sajnos" nem tudja, milyen adatoknak kellene nyilvánosnak lenniük

Nagy Mártont természetesen az MNB-alapítványok ügyeinek eltitkolásáról szóló törvényről is kérdezték annak fényében, hogy az intézkedést a Stanard & Poor's hitelminősítő is kifogásolta. Ennek kapcsán Nagy elmondta, nem tartja szerencsésnek, hogy az S&P értékelésében politikai kérdésekkel is foglalkozik, vagyis azzal, milyen pénzügyi intézmények vannak az állami szektorban, és milyen információkat kell kiadniuk.

Nagy Márton elmondta, hogy az MNB az eredményéből adott vagyont az alapítványainak, amelyek azt biztonságos, magyar állampapírokba fektetik. Ez biztos hozamot hoz, amit az alapítványok a céljaikra fordítanak, melyek teljesülését követően a vagyont visszaadják az MNB-nek – tette hozzá.

Ha az MNB tartalékba teszi eredményét, az olyan, mintha nullaszázalékos kamatozású bankbetétet nyitna

– mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy ha a jegybanki alapítványok annyira hasznos dolgokra fordítják a pénzt, mint az oktatás és a kultúra, ugyan miért nem lehet tudni, hogy mire mennek a pénzek, Nagy Márton csak annyit felelt, "sajos nem tudja", milyen alapítványi adatigénylések zajlanak.

Egy tétel a jegybanki alapítványok ingatlanportfóliójából
©

Nagy Márton szerint az alapítványok ingatlanvásárlása a működésüket szolgálja, részben hozamot hajt. Hozzátette: világszerte több jegybanknak is van képtára, ingatlanállománya, alapítványa. Ez a tevékenység száz év alatt épült ott ki – mondta, megjegyezve: lehet, hogy az a baj, hogy Magyarországon túl gyorsan építkezik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!