szerző:
hvg.hu

És azt is csak akkor, ha az önerő biztosan megvan.

Legfeljebb részben fogja csak finanszírozni a 3-as metró felújítását az Európai Unió – értesült a VS.hu brüsszeli forrásokból. A hivatalos döntés még beláthatatlan messzeségben van – fogalmaz a lap –, de arra kell számítani, hogy Budapest az igényelt támogatásnak csak egy részéhez juthat hozzá.

Jelenleg csak papíron létezik az Integrált Közeledésfejlesztési Operatív Program (IKOP), amelyben a kormány a 3-as metró felújítását a 125 milliárd forintos támogatással szerepelteti. A főváros ugyan időközben már 140 milliárd forintot szeretne kapni, ám a kormány ezt még nem fogadta el, a brüsszeli forrás szerint azonban az Európai Bizottság csak részbeni finanszírozásban gondolkodik, és azt is csak abban az esetben, ha a támogatáson kívüli rész forrását biztosítva látják.

A fővárosnak tehát várhatóan hitelt kell felvennie a finanszírozáshoz, és a kormánynak is ki kell pótolnia a szükséges tízmilliárdokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!