szerző:
hvg.hu

A jegybank több jelzést kapott az elmúlt hónapokban arról, hogy csalók több cég kereskedelmi partnereinek nevében a saját számlájukra utaltattak át pénzt, és ezzel kárt okoztak. Ehhez a megtévesztésig hasonlító e-mail-címet használtak, vagy pedig e-mail-fiókokat törtek fel. Mindenki legyen óvatos, ha utal – derül ki az MNB pénteki közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank az érintett vállalatoktól jelezték, hogy az elmúlt időszakban a kereskedelmi partnereinek nevében hamis kérés, utasítás érkezett hozzájuk valamilyen számla kiegyenlítésével kapcsolatban.

A csalók a valódi üzleti partner nevében saját számlaszámukat jelölték meg, és arra kértek, majd kaptak pénzt. Ehhez feltörték az üzleti partner elektronikus postacímét, vagy az igazival szinte mindenben egyező e-mail-címet hoztak létre.

A megkárosított vállalatok többsége feljelentést tett a nyomozó hatóságoknál.

Ha az átutalási megbízásban megadott fizetési számlaszám hibás vagy téves volt, és nem oda ment a pénz, ahová szánták, a pénzforgalmi szolgáltatót nem terheli felelősség. Ilyenkor azonban utóbbiak kötelesek a fizetési művelet összegének visszaszerzése érdekében a vonatkozó szabályokat figyelembe véve az adott helyzetben elvárhatóan mindent megtenni – emlékeztetnek a szabályokra a jegybank közleményében.

Arról, hogy egy fizetési műveletnél felmerülhet-e bűncselekmény gyanúja, a nyomozó hatóságok, majd a bíróság jogosultak dönteni. Ugyancsak nyomozati eszközökkel tárható fel, hogy ki volt az átutalás tényleges kedvezményezettje, illetve hova ment az átutalt összeg. Ha felmerül, hogy bűncselekmény történt, az érintett pénzforgalmi szolgáltatóknak vagy a jegybanknak akkor sincs hatásköre a gyanú megalapozottságának vizsgálatára. Együtt kell működni viszont a hatóságokkal, ha az adott ügyben nyomozást indítanak.

A gyanú szerint a közelmúltban elkövetett csalások a bankrendszeren kívül történtek, mivel kereskedelmi társaságok, és nem pénzügyi szereplők elektronikus postaládái használhatták fel azokhoz – tették hozzá.

A jegybank azt javasolja: utalás előtt érdemes ellenőrizni a számlaszámokat, valamint az üzleti partnerektől érkező információkat, kéréseket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!