szerző:
hvg.hu

Románia megelőzheti Magyarországot a helyben gyártott személyautók számát tekintve 2018 után - írta az európai járműipari statisztikákat ismertetve a Ziarul Financiar.

Románia egy pozíciót előre lépve a 10. lett a legnagyobb európai autógyártó országok toplistáján tavaly azt követően, hogy Belgium négy helyet visszaesett – jelentette a Ziarul Financiar című román gazdasági lap a járműgyártók nemzetközi szervezete, az OICA adatai alapján.

A kelet-európai autógyártás a recesszió alatt is növekedni tudott, és még van lehetőség további bővülésre – idézte a lap Constantin Stroe-t, a romániai autógyártók szövetségének, az Acaromnak az elnökét. Szerinte Románia idén már nem tud a 10. helynél előrébb lépni Európában.

De a beszámoló szerint a román autógyártás a magyarországit is lehagyhatja 2018 után, a Ford ugyanis a tervek szerint az Ecosport modellből jövő ősztől évi 100-150 ezer darabot gyárthat majd a craiovai üzemében.

Dacia Duster, az egyik ütőkártya
©
Gyűlnek azért itthon a problémák

Elérték a magyarországi autógyártókat is a több ágazatban érezhető hazai munkaerő-piaci gondok: nehezebben találnak képzett munkaerőt, az alacsony bérek miatt sztrájkkal is szembekerülhetnek, ráadásul Szlovákiából is megpróbálják elszipkázni a dolgozóikat. A nemrég bejelentett kapacitásbővítésekkel tovább nőhet a munkaerőigény, miközben a kormány – amely eddig a tenyerén hordta a legnagyobb itteni gyártókat – csökkenteni szeretné az ipar függését a járműgyártóktól. Tovább

Egyelőre viszont az európai toplista 9. helyezettjeként Magyarország még jobban áll, sőt, növelni is tudta előnyét a románokkal szemben.

Hazánkban tavaly az OICA adatai szerint közel 492 személyautó gurult le a gyártósorokról, 13,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, míg Romániában 387 ezer személygépjármű készült, 1,1 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben.

Európában sorrendben Németországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában gyártották tavaly a legtöbb autót, őket a toplistában Franciaország és a többi kelet-európai országtól jócskán elhúzó Csehország és Szlovákia követte. Az utóbbi, 5. és 6. helyen álló két országban 2015-ben már az egymilliót is meghaladta a helyben gyártott autók száma.

A teljes listát Kína vezette 21 milliónál is több személygépjárművel, a második Japán volt 7,8 millió autóval, a harmadik pedig a legnagyobb európai gyártó, Németország volt 5,7 millió járművel.  

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!