szerző:
hvg.hu

Texasban, Dorothy hazájában, Kansansban és még négy amerikai államban is több mint 10 millió dollárt fizettek tavaly a szélfarmok üzemeltetői azoknak a farmereknek, akiknek a földjére a platformjaik épültek. Amerika-szerte csak most kezd tudatosulni: hogy ezek a bérleti összegek a legtöbb esetben az alacsonyabb anyagi szinten élő területeken jelentkeznek, és sok esetben a földtulajdonosok életben maradását jelentik.

Az amerikai szélenergia-ipar jelenleg évente 222 millió dollárt fizet azoknak a földtulajdonosoknak, akik a területük bérbeadásával támogatják a szélerőműveket. Az Amerikai Szélenergia Szövetség (AWEA) e héten közzétett adataiból szemléző Cleantechnica szerint viszont az is kiderült, hogy ez a támogatás sok esetben a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő közösségek számára tényleg a legjobbkor jött - a túlélésük számára olykor olyan, mint egy falat kenyér.

Amerikai családi farm, csendélet - tipikussá válhat a modell
©

"A szélenergia gyors terjedése és az iparági növekedés nagymértékben kedvez a vidéki közösségek, köztük az ország gazdaságilag nehéz helyzetben lévő részeinek" - mondta Tom Kiernan, az AWEA vezérigazgatója. Elmondása szerint a szélerőművek által fizetett összegek segítik a farmerek megélhetését; azt, hogy a családok egyetemre küldhessék a gyerekeket, és akár azt is, hogy a 100 éve a család tulajdonában lévő tanyák továbbra is ott maradhassanak. Ráadásul a szélturbinák nem foglalnak el sok helyet, nem szennyezik a talajt és a környezezetet, plusz "szárazságtűrő és előre kalkulálható termést" jelenenek a gazdáknak.

Az AWEA számai szerint az Egyesült Államokban működő szélerőművek több mint kétharmada (70%) az ország alacsony jövedelmű viszonyokat biztosítani képes megyében működnek. A földbérleten túl ráadásul helyben fizetnek adót is, amivel a közösségek is új bevételekhez jutnak. Ohioban van olyan megye, ahol az ott működő szélerőműpark a legnagyobb adófizető. Hat államban - Texastól Iowán, Kalifornián, Oklahomán, Illinoison át Kansasig - többet fizetnek évete a szélerőmű üzemeltetői 10 millió dollárnál a földbérlésekért, és 26 további államban mutat több mint 1 milliót ez a mérleg.

A bérleti, támogatási szintek magukárt beszélnek
©

A coloradói Jason Wilson Calhan azt mondta, hogy a szélerőművek megjelenése tette lehetővé számunkra, hogy a családi gazdaságuk fennamradhasson. "Mi már elérkeztünk arra a pontra, ahol a földtulajdon megtartása már nem pénzügyi, hanem csak érzelmi döntés kérdésévé vált. A szélerőmű egyensúlyt hozott, pénzügyileg életképessé tette azt a szentimentális értékrendet, amely lehetővé, hogy a családi gazdaságot a következő generációra is átörökítsük" - mondta.

Keith Mueggenborg, az oklahomai farmer ezt azzal egészítette ki, hogy számára a szélenergia azt jelenti, hogy a farmja, a földje túlnyomó része továbbra is a kezében maradhat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!