szerző:
hvg.hu

Muszáj valahonnan pénzt szereznie az orosz államnak, lehet, hogy épp a szenvedő olajcégeket nézte ki magának.

Az széles körben ismert, hogy az orosz gazdaság és költségvetés nagyon függ az olaj- és gázártól. Az olaj azonban jó ideje olcsó, a pár évvel ezelőtti 100 dollár körüli hordónkénti ár mostanra 35-40 dollár körüli szintre apadt, és az előrejelzések szerint még jó ideig ilyen nyomott maradhat az ár.

A 100 dollár körüli árnál az orosz állam 74 dollárt elvett adó formájában, 15 dollár volt a kitermelési és kereskedési költség, és 11 dollár haszna maradt rajta az olajkitermelő cégeknek. Most, hogy 35 dollár az ár, a felét teszi csak ki az adó, de mindösszesen 3 dollár a céges haszon.

És most felmerült, hogy esetleg különadót vetnek ki Oroszországban az olajcégekre – számol be a 444.hu.

Ez viszont, nem nehéz belátni, hazavághatja az olajcégeket és vele együtt az orosz gazdaságot is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!