szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fizetésemelési kényszerpályán mozgó Audi után sorra akadnak ki az autóipari cégek dolgozói, de sztrájkkészültségbe léptek a tescós dolgozók is. A kormány eközben kiterjeszti az online pénztárgépek kötelező használatát, és nem győzi tagadni, hogy a vasárnapi boltzár eltörlését készítenék elő. A miniszterelnök veje megint lebukott, Hefner eladja a Playboyt, Csányi Sándor használtgumi feldolgozójáért pedig máris 33 település nyújtja a kezét. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Főhet a kormányfő feje, azon a területen, amit eddig a tenyerén hordozott ő is, meg az egész a gazdaságpolitikai vezetés, most sztrájkkészülődésről sorjáznak a hírek. Az autóiparban komoly gondot okoz a munkaerőhiány és az alacsony bérek elegye. Az Audinál 15-20 ezer forintos fizetésemelési ajánlat sem mutatkozik elégnek, de másik három autóipari beszállítónál is elszakadt a cérna a dolgozóknál. Közben egy sopronkövesdi cégnél demonstráció lehet, és béremelésért küzdnek a Tesco alkalmazottai is. Ami viszont kis lélegzethez juttatja a kormányt: a Volán-szakszervezetek lefújták a jövő hétfői kezdéssel belengetett ötnapos sztrájkot.

Hogyan fogják kezelni a kormány emberei és az érintett gyárak tulajdonosai a sztrájkokat?


A kormányoldalon állítólag elkezdték a puhatolózást a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi boltzár esetleges eltörléséről - értesült a Népszabadság, a hírt azonban a kormány kurta nyilatkozata minősítette kacsának. A napilap szerint  a kormányoldalon úgy látják, Erdősi Lászlóné boltzár-megerősítő népszavazási kezdeményezése elbukik a Kúrián, így jobb volna ezt megelőzően visszavonni a boltzáras törvényt. Vagyis  inkább bevállalnák a presztízsveszteséget, mintsem hogy a népszavazáson súlyos vereséget szenvedjenek. Az eddig megjelent felmérések szerint egyébként masszív többségben vannak azok, akik lényegében a pokolra kívánják a boltzárat, még a fideszesek többsége is így van ezzel. (A népszavazást itt, a hvg.hu-n le is játszottuk az olvasóink segítségével.)

Mit gondol, igaz a hír, hogy a kormányban azt vizsgálják, ki lehetne-e valahogy hátrálni a boltzárból?


A hét képe: 500 millió dollárra becsülik az értékét, de eladnák a Playboyt. Egy rég letűnt korszak végét jelenti, ha Hugh Hefner megválik az általa kreált nyuszis magazintól.
©

Micsoda véletlenek vannak! A héten együtt ebédelt a kormányfő veje, Tiborcz István Habony Árpáddal, aztán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérével (Szivek Norberttel), a TV2 vezérigazgatójával (Dirk Gerkensszel) és a Századvég Alapítvány elnökhelyettesével (Szalay-Bobrovniczky Kristóffal).

Ki hiányzott az ebédről?


A plasztikai sebészekre, az autósboltokra és alkatrész-kereskedőkre, a diszkósokra és konditermekre szeptembertől, jövő januártól pedig a taxisokra és az uberesekre is kiterjesztik az online pénztárgépek használatának kötelezettségét. Mivel a rendeletbe bevont ágazatok a szürkegazdaság által erősen érintett szektorok, ezért az Opten szerint alapvetően üdvözlendő a szabályozási irány. A már online pénztárgépre kötelezett szektorok kifehéredése ugyanis már érzékelhető. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy lesznek olyan vállalkozások is, amelyek a szürke zónából a feketegazdaságba menekülnek, felhagyva az átlátható működés látszatával is.

Na, azt megnézem, ...

Újra visszalopnák a szivattyús-energiatározós (szet) erőművek gondolatát a szakmai közbeszédbe, mert bár a Paks II. projektet előkészítő vizsgálatok arra jutottak, hogy ilyen létesítmény nélkül is megoldható a szükséges szabályozás, de ismét előkerült az a felvetés is, mely szerint “egy szet nagyon hasznos lehet”. A 600 MW-ra tervezett erőmű tervei több mint 10 éve megvannak - eddig azonban éppen úgy nehéznek tűnt a “hegytetőre betonteknő” építéséhez szükséges 125 milliárd forintos beruházási összeg előteremtése, mint az engedélyeztethető helyszín metalálása.

Mit szólna ahhoz, ha a házától 500-1000 méterre egy 80-100 méter magas betonfalat emelnének, ami mögött 30-40 millió köbméter víz várna arra, hogy megkönnyítse Paks II. szabályozási kérdéseit?


Hiába egyre népszerűbb az Igazi Csíki Sör, mégsem lehet felhőtlen a csíkszentsimoniak öröme. A Heinekennel vívott védjegyharc ugyanis számukra kedvezőtlen fordulatot vett, ami így könnyen a nevükbe kerülhet. Tavaly még úgy nézett ki, hogy a székely kisüzem - kezében az európai szabványügyi hivatal kedvező döntésével - lenyomja az ügyvédek garmadájával támadó holland söróriást, azonban ugyanazon hivatal egy másik eljárásban hozott döntése most a Heinekennek kedvez.

Melyik döntésnek örülne inkább?

Már 33 település ajánlkozott fel, hogy telephelyet biztosítson Csányi Sándor használtgumi-feldolgozó gyárának. Az üzemet körülbelül 15 milliárd forintból húznák fel, és évente mintegy 100 millió forintot fizethetne be a fogadó település kasszájába, miközben 50 embernek adna munkát. A projektnek az is lökést adott, hogy a minap a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének vizsgálata megerősítette, hogy a Homatech Recycling Zrt. által képviselt technológia alkalmas a gumihulladékok zárt rendszerben, égetés nélküli, környezetbarát módon történő újrahasznosítására. A társaság az akadémiai vélemény után várhatóan nem sokkal eldönti, hol épüljön fel a gumifeldolgozó üzem.

Mire tenne fel nagyobb összeget, mi lesz a végeredmény?


Egy gyorsétteremlánc vezére robotokra cserélné az alkalmazottak jelentős részét, mondván, így a többiek több bért kaphatnak, ráadásul a robotokkal sokkal kevesebb a gond, mint a hús-vér alkalmazottakkal. A robot nem pofázik vissza, nem késik, nem lesz beteg, nem lesz beteg a családja, sőt nincs is családja, szülni sem akar, nem kell neki ebédszünet, meg munkaruha, meg különben is minden olyan egyszerű lenne, ha reggel csak be- este meg ki kell kapcsolni a munkaerőt.

Vajon tényleg sokkal jobb lenne, ha a gyorséttermek kiszolgálása ember nélküli lenne?


Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!