szerző:
MTI

Új-Zélandon kártevőnek számítanak. Trágya lesz belőlük.

Tízezer nyulat lőttek ki húsvétkor Új-Zéland egyik kerületében, ahol a megszaporodott állatok komoly károkat okoznak a gazdáknak.

A nagypénteken kezdődött 24 órás nyúlvadászat több mint 300 résztvevője 27 csapatban versengett egymással.

A szervező Eugene Ferreira szerint a rendezvényt 25 évvel ezelőtt hívták életre Central Otago kerületben, miután a betelepített és elszaporodott nyulak immunissá váltak a méregre.

"Ez hatalmas mulatság, a vadászok egész éjjel odakint vannak" - mondta Ferriera, hangsúlyozva, hogy a nyulak nagyon nagy problémát jelentenek a helyi gazdáknak, mivel tönkreteszik a talajt és megdézsmálják a termést, különösen a répát és a karfiolt.

A korábbi években az állatvédők hevesen tiltakoztak a gyakorlat ellen, idén azonban egyetlen aktivista sem bukkant fel a rendezvényen.

Hans Kriek, a SAFE állatvédő szervezet vezetője ugyanakkor "embertelennek" nevezte az állatok ily módon történő leölését, amelyet szerinte, ha szükséges, képzett szakembereknek kellene végrehajtaniuk.

Az idei győztes csapat 889 nyulat lőtt ki. A szokásos évi nyúlvadászat eddigi legnagyobb zsákmánya 30 ezer példány volt.

Az elejtett állatokat feldolgozás után trágyázáshoz használják. Ferreira szerint a résztvevők régebben haza is vittek néhány példányt, hogy megegyék, de ez ma már nem szokás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!