szerző:
MTI

Nagyon kedveli a magyar a prémium magyar államkötvényt, de csökkenti az állam a kamatát.

Április 1-jétől 25 bázisponttal, vagyis 0,25 százalékponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három- és ötéves futamidejű prémium magyar államkötvények (PMÁK) kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – közölte az ÁKK. Az infláción alapuló, hároméves futamidejű kötvény induló kamata 2,75 százalék, az ötévesé 3,25 százalék lesz április 1-jétől.

A jelenleg 3 és 3,5 százalékos kamatot biztosító PMÁK-sorozatok értékesítését lezárja az ÁKK, ezek megvásárlására március 31-én lehet utoljára nyilatkozatot tenni.

A prémium magyar államkötvény állománya február végén 809 milliárd forintot tett ki, tavaly 188 milliárddal, az idei év első két hónapjában 65 milliárd forinttal nőtt az állomány.

A három- és ötéves futamidejű PMÁK államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a bónusz magyar államkötvények múlt hónapban megemelt kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A két kötvény jól kiegészíti a lakossági állampapír-portfóliót futamidőben és a kamatozás módjában egyaránt – emlékeztet az ÁKK a közleményben.

Az ÁKK közölte azt is, hogy szintén április 1-i értéknaptól kezdődően új sorozatot indít a prémium euró magyar államkötvényből (PEMÁK) is, azonban ezek pénzügyi kondíciói nem változnak. Az eurózóna inflációjához kötött állampapír kamatprémiuma 2 százalék, az aktuális kamata jelenleg  2,20 százalék.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!