szerző:
hvg.hu/MTI

Ma tárgyalja az Alkotmánybíróság (Ab) Áder János köztársasági elnök indítványait, amelyekben előzetes normakontrollt kért az MNB-törvényről és postatörvényről.

Kedden tárgyalja a csonka, 13 taggal működő Ab az MNB-alapítványok pénzügyeinek titkosítását is elrendelő törvény és a posta adatszolgáltatását is korlátozó előzetes normakontrolljára vonatkozó indítványt. Ha az Ab megállapítja, hogy a jogszabályok alkotmányellenesek, a parlamentnek újra kell őket tárgyalnia, ha pedig az Ab elutasítja az indítványt, akkor a törvényeket az államfőnek haladéktalanul alá kell írnia.

Áder János korábban azzal indokolta az előzetes normakontrollra vonatkozó indítványát, hogy szerinte az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével. A postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját pedig a visszamenőleges hatály tilalmára hivatkozva kérte.

©

Az MNB-törvény kivételes eljárásban elfogadott módosítása akár tíz évig korlátozná az nemzeti bank tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Az alapítványok esetében az előterjesztő ezt azzal indokolta, hogy létesítésükkel a vagyon olyan mértékben különül el, amely alapján az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét.

A módosítást éles vitákat váltott ki azzal kapcsolatban, hogy közpénznek tektinthetők-e az MNB-alapítványok vagyona, amelynek egy részét eddig többek között értékes ingatlanokra költöttek el.

Kövér László házelnök korábban egy interjúban azt mondta, szerinte a források közpénznek tekinthetők. A törvény átírása több ellenzéki képviselő mellett Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője szerint is alkotmányellenes lehet, szerinte ugyanis az infótörvény és a nemzeti vagyongazdálkodásról szóló törvény egyértelműen meghatározza, hogy az MNB-nek és vállalkozásainak, alapítványainak a tevékenysége közfeladatnak minősül, így tehát nemzeti vagyonnal gazdálkodnak.

Az Ab-nak az államfői indítvány beérkezésétől számított harminc napon belül kell döntést hozni, ez a határidő április 8-án jár le, tehát még azelőtt döntés születhet, hogy április második felében a jelenlegi tagok közül lejár Lenkovics Barnabás elnök és Lévay Miklós mandátuma. Tavaly februárban Paczolay Péter, március elején pedig Kiss László mandátuma járt le, de a helyükre még nem választottak új tagot, így a testület jelenleg csak 13 taggal működik.

Az MNB-ről, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása a harmadik és negyedik eset, hogy Áder János előzetes normakontrollt kért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!