szerző:
hvg.hu/MTI

Módosították szerdán az államháztartási törvényt: a kormány ezután tulajdonképpen úgy költhet szinte bármire szinte bármennyi pénzt, hogy arról igazából Orbán Viktor dönthet. Az ellenzék szerint ez a rendeleti kormányzás bevezetése, az MSZP az államfőt kérte a közbelépésre.

Átírták szerdán az államháztartási törvényt, az Országgyűlés Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatát 114 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadta el.

Az eddig hatályos szabályok szerint kötelezettséget vállalni a rendelkezésre álló szabad előirányzatok mértékéig lehetett, a most megszavazott jogszabály viszont a kivételek egy új körét határozta meg olyan közfeladatok esetében, amelyekhez a döntés időpontjában nem lehet forrást biztosítani.

A kormány ezekben az esetekben döntést hoz a közfeladat ellátásáról, a szükséges előirányzat mértékéről, a nemzetgazdasági miniszter pedig e döntés alapján intézkedik az előirányzat biztosításáról, ami a kormány irányítása alá tartozó bármely fejezet terhére történő előirányzat-átcsoportosítást jelent.

Ahogy korábban megírtuk, a módosítás magyarul azt jelenti, hogy a kormány úgy költhetne szinte bármire szinte bármennyi pénzt, hogy arról igazából a kormányfő döntene, a parlament jóváhagyása sem kell, a vétójoggal rendelkező testületet is kizárták, és elég lenne először csak eldönteni, mit akar a kormány, a pénzt elég lenne később valahogyan előteremteni.

Az MSZP a szavazás után közölte, azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy akadályozza meg a rendeleti kormányzás bevezetését. A döntést a rendeleti költségvetés bevezetésének nevezte a PM, amely hozzátette, aktivistáik az utcákon osztanak majd szórólapokat a döntésről.

Lázár János március elején egy kérdésre, hogy a módosítás rendeleti költségvetésre ad-e lehetőséget, azt felelte, nem erről van szó, az előterjesztés pedig szerinte arról szólt, hogy a havonta felhalmozódó maradványt hogyan használhatja fel a kormány.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!