szerző:
hvg.hu

A hulladékholding április elsején startolhat el, annak ellenére, hogy korábbi hírek szerint komoly problémák vannak a céggel. Változik majd a díjszabás is.

Április 1-én kezdi meg működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) – írja a Világgazdaság. Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy nem kezdi meg a működését a beígért április eleji időpontban az NHKV.  Akkor a lap azt írta, hogy hiányzik a társaság működését szabályozó kormányrendelet, de nincs kész a 4 millió háztartást kiszolgálni képes számlázási rendszer se, és a nemzeti hulladékkezelő társaság szerződéseket sem kötött még az önkormányzatokkal.

A szervezet vezérigazgatója Weingarten Balázs lesz, aki a hírek szerint korábban hulladékkezelő beruházásokat is irányított, és akinek Econo-Group Pénzügyi és Gazdasági Kft. nevén Veszprémben családi cége van.

A cég elindulása a díjszámítást is érinti majd, ezentúl a szemét súlya után kellene fizetni a térfogat helyett. A kormányzati tervek szerint négyoldalú jogviszony jönne létre a kukásholding elindulásával (a lakos, az állami szemétholding, az önkormányzat és a helyi közszolgáltató között) úgy, hogy a lakó a kukaholdingnak fizetne, amely leosztaná a pénzeket a vele szerződésben álló szemétszállító szolgáltatók között.

A díjazás a „központ” által meghatározott áron történhetne – ergo: a szektorban hatósági árazást vezetnének be. Anno azt írtuk, hogy az azonban homályos, hogy mi lenne az önkormányzatok további szerepe a rendszerben (pláne, hogy legtöbbjük tulajdonosként a tényleges szemétszállítást végző cégekben is benne van), de az sem tiszta, hogy számlareklamáció esetén kinél milyen eséllyel lehetne majd reklamálnia a lakosnak.


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!