szerző:
hvg.hu

Az amerikai Buzzfeednél tovább rugóznak azon, hogy Magyarországon állítólag már egy dollárért is kapni egy egész palack bort.

Újabb bőrt húzott le a napokban készült videójával a Buzzfeed annak a korábbi körkérdésének az eredményéről, amelyben felhasználóikat, olvasóikat kérdezték meg, lakóhelyükön mit lehet kapni egy dollárért.

©

Az új videóban is szerepel a magyar bor, amelyből állítólag akad olyan, amelynek palackja egy dollárnak megfelő forintba (mai árfolyamon 277 forintba) kerül. Ezt az infót egy magyar lány küldte be a portálnak.

A dollár vásárlóértékén elcsodálkozó amerikaiak a körkérdés korábbi összefoglalójában első helyre tették a magyar bor példáját, bár az illusztrációként használt fotó baklövés, a tizenhat éves 3 puttonyos tokaji aszút biztosan nem ennyiért árulják.

©

Arról, hogy Magyarország olcsó hely, akadnak a Buzzfeed összeállításánál megbízhatóbb források is.

Csak hogy az élelmiszeráraknál maradjunk, az Economist legutóbbi, januárban közzétett Big Mac-indexéből például kiolvasható, hogy továbbra is alulértékelt a forint a dollárhoz képest, bár a magyar fizetőeszköz ebből a szempontból jóval elmarad a világ legalulértékeltebb valutájához, a venezuelai bolivarhoz hasonlítva.

A Big Mac nálunk 900 forintba került január 6-án, ami 3,08 dollárnak felelt meg. Az összehasonlítás alapjául szolgáló USA-ban egy Big Macet ezzel szemben 4,93 dollárért, a lista végén található Venezuelában pedig átszámítva 0,66 dollárért adtak akkor.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!