szerző:
hvg.hu

Kisméretű, lenyelhető alkatrészek, túl erős mágnes – ilyen hibákat találtak a fogyasztóvédelmi szakemberek, amikor mágneses gyerekjátékokat ellenőriztek. Összesen harmincnyolc terméket vizsgáltak meg, nyolc ezek közül nem volt megfelelő.

Az idei ellenőrzéseken főként a darts és a horgászkészletek akadtak fenn a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság rostáján.

A darts, a horgászkészletek, valamint a napelemes billegő virág használata azért veszélyes, mert a játékok mágnes alkatrészét a gyerekek könnyen lenyelhetik.

A 3 darts készlet mágneses erőssége körülbelül hétszerese volt a megengedett értéknek.

A horgászkészleteknél egy esetben a megengedett mágneses erősség több mint másfélszerese, a többi esetben körülbelül háromszorosa volt.

A szakemberek ismét arra hívják fel a figyelmet, hogy fokozottan körültekintőnek kell lenni gyermekjáték vásárlásakor, mert egy nem megfelelő kialakítású mágneses darts akár halált is okozhat – olvasható a hatóság oldalán.

Azok a játékok, amelyek lenyelhető erős mágnest tartalmaznak, veszélyesek a gyermekeknek. Ha lenyelnek egy mágnest, vagy egy mágnest és egy mágnesezhető tárgyat, akkor ezek a belekben összetapadnak, és a bélfalakat maguk közé zárják. Bélelzáródást vagy bélperforációt okozhatnak, amely súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a bélperforáció vagy -elzáródás felismerése könnyen téves lehet, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat – figyelmeztetnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!