szerző:
Világgazdaság

Varga Mihály szerint 2018-ban lehet legelőször egy számjegyű az szja. Az intézkedés ugyanis 600 milliárdos bevételkiesést jelentene, ezt nyilván máshol kell megspórolni, ennek lehetne az egyik forrása az államapparátus méretének csökkentése.

A jövő évi költségvetésben még nem szerepel az egy számjegyű szja bevezetése, erre legkorábban 2018-ban kerülhet sor – derül ki a Világgazdaságban megjelent Varga Mihály-interjúból. Mint azt a nemzetgazdasági miniszter elmondta, az egy számjegyű szja 600 milliárd forint bevételkiesést okoz a költségvetésnek. „Ha a gazdasági növekedés üteme nem változik, és sikerül az intézmények összevonásával az államapparátus méretét csökkenteni, akkor a mozgástér elérheti ezt az összeget.”

A kormány dönthet úgy, hogy a megtakarított összeget és a növekedés többletét csak az szja-csökkentésre fordítja majd 2018-ban, de akkor más területen – ideértve a béreket, a beruházásokat és az adósságcsökkentést is – nem lesz változás, ezt azonban majd 2017 tavaszán kell eldönteni.   

A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy jövőre várhatóan nagyobb lesz a hiány, mint idén, mert eddig a konszolidáció volt a fontos, jövőre azonban nagyobb adócsökkentést és beruházásélénkítést tervez a kormány.  Varga elismerte, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél figyelembe vették, hogy közelegnek a parlamenti választások.

Az interjúban elhangzik az a kérdés is, hogy a forrásokat nem lehetne a hatékonyabban felhasználni, például egészségügyre vagy oktatásra a sportberuházások helyett? Varga szerint a magyar kormány úgy döntött, ahhoz, hogy az ország gazdasága stabilan növekedjen, adócsökkentésre, az otthonteremtés támogatására, beruházásokra és bérintézkedésekre van szükség. Azt persze elismerte, hogy még házon belül is nagy viták vannak ezzel kapcsolatban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!