szerző:
MTI

Tavaly kivonult a piacról, most viszont ismét nyitna benzinkutakat Ausztriában a Mol – írja az osztrák WirtschaftsBlatt keddi száma. Ha lesz nagyságrendben és minőségben megfelelő eladó benzinkúthálózat, azt készek vagyunk megvásárolni és üzemeltetni – mondta a lapnak Horváth Ferenc, a Mol feldolgozási és kereskedelmi üzletágért felelős ügyvezető igazgatója.

"Semmilyen konkrétummal nem tudok szolgálni, de megerősíthetem, hogy a tervet nem adtuk fel. Egyáltalán nem kizárható, hogy egy nap ismét egy magas minőségű, széles lefedettséggel rendelkező benzinkúthálózatot üzemeltessünk Ausztriában" – fogalmazott Horváth Ferenc.

A Mol piacvezető Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában az üzemanyag-kiskereskedelemben. Csehországban, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában pedig a három legnagyobb üzemanyagtöltőállomás-üzemeltető között van – írja a WirtschaftsBlatt.

"Ausztriából nem azért vonultunk ki, mert már nem akartunk jelen lenni, hanem mert telített a piac. Hálózatunk nem működött jól, és túl kicsi is volt" – idézi a lap Horváth Ferencet. A B2B üzletágban azonban a Mol most is évente 900 millió eurót forgalmaz olajtermékekből Ausztriában.

A finomító üzletágban a Mol a hatékonyság javítására összpontosít, és nem tervez nagyobb akvizíciókat. Folyamatban van a két horvátországi finomítóról a döntés, hogy melyiket zárják be. Ehhez azonban szükséges még a horvát leányvállalat, az INA másik nagy részvényesének a beleegyezése is – mondta még az igazgató.

A Mol a horvátországi finomító-kapacitás egy telephelyen történő összpontosítására törekszik, nincs értelme a helyi keresletnél két-háromszor nagyobb finomítói kapacitást fenntartani. A sisaki finomító csak időről időre üzemel, a rijekai finomító viszont fejlettebb technológiai színvonalat képvisel, ezért nagyobb esély van a megtartására. "Végleges döntés még nem született, de lesz döntés" – fogalmazott a Mol downstream üzletágért felelős igazgatója a WirtschaftsBlattban megjelent cikkben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!