szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Svájc nagy többséggel utasította el a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését (FNA). A kezdeményezők mégis boldogok: ők még ennyi támogatóra se számítottak, és örülnek, hogy a svájci népszavazás nyomán most mindenütt Európában az FNA jövőbeni esélyeiről beszélnek.

Az első exit pollok alapján a feltétel nélküli alapjövedelmet, melynek bevezetéséről először rendeztek ügydöntő népszavazást a világon, a svájci szavazók 78-22 százalék arányban elutasították. A kezdeményezők mégis szenzációs sikerről beszélnek, mert a 22 százalék sokkal jobb, mint amire számítottak, ami azt jelenti, hogy a vita folyik tovább, immár nemzetközi színtéren is.

Az elutasítás szakértők szerint nem is elsősorban elvi, mert azzal még inkább egyetértenének, hogy a szociális támogatások megszüntetése mellett minden ember jogosult legyen méltányos alapjövedelemre, hanem inkább az, hogy nagyon sok minden nem volt világos a kezdeményezésben.

Például a javaslatban csak egy irányadó összeget neveztek meg az FNA mértékével kapcsolatban (felnőttek esetében 2500 svájci frank, 18 év alattiaknál 650 svájci frank), és az sem volt pontosan meghatározva, hogy miképp finanszíroznák mindezt. A pártok és maga a svájci kormány mindenesetre a feltétel nélküli alapjövedelem elvetését javasolta, mert szerintük túl drága és rosszul érintené a svájci ipart. Ha azt nézzük, hogy a mértékadó politikai erők ellene kampányoltak, akkor valóban jól szerepelt a népszavazáson a kezdeményezés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!