szerző:
hvg.hu

Az FHB megállapodott a kötvénytulajdonosokkal, hogy visszavásárolja azt a 112 millió euró értékű kötvényállományt, amelyet még 2012-ben, a pénzügyi válság során értékesített, javítva ezzel akkor a tőkehelyzetét. Az ügyletet az MNB engedélyezte.

A kötvényeket a Bank alapvető tőkeelemként tartja nyilván, és mivel öt éven belüli visszavásárlásról van szó, ezért a tranzakciót engedélyeztetni kellett a felügyeleti funkciót betöltő Magyar Nemzeti Bankkal – írja a Portfólió.

A jegybank nem látta akadályát a visszavásárlásnak, ugyanis a bank a működési követelményeknek így is eleget tesz.

Az ominózus 112 millió euró értékű kötvénycsomag egykori vevőjéről most sincsenek információk.

Mint ismert, a múlt héten az MNB 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbankra tiltott piacbefolyásolás miatt. Az MNB úgy találta, hogy a kibocsátó egyes - jelentős összegű - kötvényeinek jegyzésével kapcsolatosan félrevezető információt tett közzé. Egészen pontosan azt kifogásolta, hogy a tájékoztatásban az szerepelt, hogy e kötvények kibocsátása "nem magyarországi befektetők részére" történt.

Azt azóta sem tudni, hogy kik vásárolták meg annak idejét a kötvényeket, de folyamatosan élt az a feltételezés, hogy - közvetve vagy közvetlenül - az állam segítette ki az európai pénzügyi válság idején bankot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!