szerző:
hvg.hu

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány a ferihegyi repülőtér közvetlen szomszédságában lévő területen tervezett ingatlanfejlesztést – írja a Magyar Idők. Ezen a telken halad majd keresztül a reptéri vasúti kitérő, és építenének itt szállodát, raktárbázist, logisztikai központot, a hatásvizsgálatok szerint összesen 150-200 milliárd forint értékben.

Már elérhető a kormányzati honlapon az a rendelettervezet, amely szerint a Vecsésen megvalósuló ingatlanfejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítanák.

A rendeletben leírt terület, az úgynevezett ferihegyi tábla most 26 különböző helyrajzi számon nyilvántartott részből áll, de a tulajdonosok száma ennél is lényegesen nagyobb. A terület hasznosítását eddig az hátráltatta, hogy osztatlan közös tulajdonról van szó – olvasható a cikkben.

A telek jelentőségét az adja, hogy keresztülhalad majd rajta a tervezett vasúti hurok, amely összeköti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasterminálját a Budapest–Cegléd-vasútvonallal, de itt, vagyis a reptér telke és a 4-es fő közlekedési út közti részen valósulhat meg bármilyen, a repülőteret érintő fejlesztés – mondta a lapnak Tábori Ferenc, Vecsés alpolgármestere. A ferihegyi tábla jogi helyzetét rendezheti, ha a kormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja, mert akkor megkezdődhet a kisajátítás – tette hozzá.

A rendelettervezet hatásvizsgálata szerint a tulajdonosoknak 336,9 millió forintot kell megfizetniük földvédelmi járulékként, ha kiveszik a mezőgazdasági művelésből. Az ingatlanfejlesztés előkészítő szakaszában a földtulajdonosok összesen 346,8 millió forint visszterhes vagyonátruházási illetéket fizettek be a központi költségvetésbe.

Az előzetes kalkulációk szerint a területen 150-200 milliárd forintnyi beruházást lehet megvalósítani, amely több száz új munkahely teremtésével járhat. Tábori Ferenc szerint egyelőre nincsenek kész tervek a ferihegyi tábla hasznosításáról, csak elképzelések.

A kormány tavaly augusztusi határozatában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vasúti összeköttetésének megépítését. A beruházás bekerült a közlekedési nagy projektek közé, vagyis jórészt uniós forrásból finanszíroznák.

Bár a repülőtéri forgalom állítólag nem jelent többletterhelést az említett 100-as vonalon, a MÁV-Start a hírek komoly járműfejlesztéssel készül a feladatra. Erre jár majd a tervek szerint az az ötven, nagy befogadóképességű, akár 500 személyes emeletes villamos motorvonat, amelynek a beszerzésére a közeljövőben hirdet pályázatot a MÁV-Start. Ez a járműbeszerzés is az egyike a kiemelt jelentőségű EU-s közlekedési projekteknek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!