szerző:
hvg.hu

Lezárult az állam által szűk két éve megvásárolt MKB Bank eladásának folyamata, és bár az Európai Bizottság is felszólította a résztvevőket, hogy tegyék nyilvánossá a tulajdonosok kilétét, ez a tájékoztatás ezúttal is elmaradt. A magyarországi bank élére nemzetközi tanácsadó testületet állítanak az új tulajdonosok, és 2020-ig tőzsdére szeretnék vinni a pénzintézetet.

A várakozások ellenére a bemutatkozó sajtótájékoztatón is csak annyit lehetett megtudni, hogy az MKB Bankra a legkedvezőbb ajánlatot egy konzorcium adta, amelynek tagja a szingapúri eredetű Blue Robin befektetőtársaság, valamint a magyar Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. és a Pannónia Nyugdíjpénztár.

A szingapúriak tanácsadója magyar származású, Semsey Barna befektetési bankár, aki bejelentette, hogy dolgozói részvényesi programot indítanak a munkavállalók motiválására. A részvénypakett 15 százalékát szánják erre a célra.

Semsey Barna közölte, hogy egy kollektív befektetési formáról van szó, amelynek keretében befektetési alapok pénzét mozgósították a pénzintézet megvásárlásához, ám azok, akik ezt a tőkét összetették, nem kívánják nyilvánosságra hozni kilétüket. A bankár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mind a magyar pénzügyi felügyelet, mind pedig a nemzetközi szervezetek, így például az EBRD számára a szükséges mértékig felfedték a tulajdonosokat.

Pedig a közvéleményt éppen ez izgatta volna leginkább, hogy kik azok, akik 37 milliárd forintot adtak az MKB Bankért. A Blue Robin szingapúri székhelyű, indiai származású képviselője Rakesh K. Aggarwal, akinek a filmipartól kezdve a zár- és lakatgyártásig számos tevékenységi kör van a portfóliójában. Magyarországi cégében a Graha Hungary Investmentben éppen mától lett az igazgatóság tagja Semsey Barna.

A másik rejtélyes befektető a Minerva által kezelt Metis tőkealap, amelynek ugyancsak ismeretlen a végső tulajdonosa. A Minerva vezérigazgatója, Jaksa János évtizedes bankári múltra tekint vissza Magyarországon. Miután kecskeméti származású, és volt kapcsolata az MNB elnökének, Matolcsy Györgynek a tágabb családjával, amelynek ugyancsak van kecskeméti kötődése, ezért tartja magát az a pletyka, hogy az MKB új tulajdonosai mögött Matolcsy unokatestvérének, az NHB Bank tulajdonosának, Szemerey Tamásnak is van érdekeltsége. Ezzel kapcsolatban azonban ezúttal semmit sem árultak el.

Újságírói kérdésre az új tulajdonosok képviselői azt mondták, hogy jelenleg nincs napirenden az, hogy a Budapest Bankban részesedést vásároljanak, ha az állam azt a pénzintézetet is értékesítené. Elmondásuk szerint ezt egyelőre az európai uniós előírások sem teszik lehetővé.

A hivatalos közlemény szerint a részvények átruházásához szükséges feltételek teljesülését, ideértve a nyertes konzorcium tagjai befolyásszerzésének engedélyezését, valamint a 37 milliárd forintos vételár megfizetését követően 2016. június 29-én a Blue Robin Investments S.C.A – METIS Magántőkealap – Pannónia Nyugdíjpénztár konzorcium résztvevői szerezték meg az MKB részvényeit 45-45-10% arányban. A 37 milliárd forintos vételár az adófizetési kötelezettséget követően is meghaladja az állami támogatás 32 milliárd forintos összegét, ezért az adás-vételi tranzakcióval egyidejűleg az állami támogatást is visszafizették.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!