szerző:
hvg.hu

A Brexit jelentős értékvesztést okozott a pénzpiacokon, ám a magyar lakosság egyik legfontosabb vagyonára egyelőre nem jelent veszélyt, az ugyanis ingatlanban áll – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely 55 ezer milliárd forintra becsüli a magyarországi lakóingatlan-vagyon értékét, egyúttal számba veszi, hol lehet mégis hatása a Brexitnek.

Egyelőre nem tudni pontosan, milyen hatással lesz a nemzetközi gazdaságra, azon belül a magyar gazdaságra a Brexit. Az viszont látszik, hogy a magyar lakosság legfontosabb vagyontárgyait, a lakóingatlanokat közvetlenül nem érinti – áll az ingatlan.com elemzésében.

Ebből a szempontból fontos, hogy Magyarországon rendkívül magas – a 2011-es népszámlálási adatok szerint több mint 90 százalékos – a saját tulajdonú ingatlanok aránya. Az ingatlan.com a magyar lakosság tulajdonában álló lakóingatlanok piaci értékét összesen 55 ezer milliárd forintra becsüli. Ebben pedig komoly kárt okozhat egy kisebb visszaesés is.

„A brit kilépés közvetlenül akkor okozhatna problémákat a magyar ingatlanpiacon, ha a lakosság lakáscélú hiteleit brit bankok finanszíroznák vagy a hitelfelvevők angol fontban adósodtak volna el. A lakáspiaci keresletet csökkentené az is, ha a vásárlók számottevő része a szigetországból érkezne. A kínálati oldal stabilitására pedig a brit lakásberuházások, illetve Egyesült Királyságból finanszírozott építkezések jelentenének veszélyt. Szerencsére azonban egyik jelenség sem érzékelhető a magyar ingatlanpiacon” – közölte Balogh László, a portál szakértője.

A szakember szerint a Brexitnek a részpiacokon azért lehet hatása. „Az angol font gyengülése negatív hatással lehet a hazai turizmusra, hiszen az elmúlt években, egyre növekvő mértékben a külföldi vendégéjszakák 5-7 százalékát tették ki az Egyesült Királyságból érkező turisták. A brit turisták számának visszaesése pedig a lakáshotelek értékét közvetetten csökkentheti" – tette hozzá.

Hasonló közvetett veszélyt jelenthet szerinte a lakáspiac vonzerejére, ha a különböző országok jegybankjai – például az amerikai Fed – kamatemelési ciklusba kezdenének. „Ekkor ugyanis a befektetők az ingatlanvásárlás helyett olyan befektetési formákat is kereshetnének a pénzpiacokon, amiket könnyebben tudnak pénzzé tenni” – tette hozzá Balogh László, aki szerint jelenleg a közvetett veszélyek egyikével sem kell komolyan kalkulálni a magyar ingatlanpiacon.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!