szerző:
hvg.hu

Szíjj László, az utóbbi időben állami megrendelésekkel felfuttatott építőipari Duna Aszfalt tulajdonosa lehet az MKB Bank legfontosabb végső haszonhúzója, írta a csütörtöki Figyelő a bank eladását ismerő forrásokra hivatkozva. A hetilap értesülését Szíjj nem erősítette meg.

A HVG csütörtöki számában szintén vizsgálja a tulajdonosi hátteret. A közállapotokat jellemző feltételezések közé sorolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank is azért hozta létre az alapítványait, hogy megkaparintsák az MKB-t, de ez az út járhatatlannak bizonyult, más konstrukciót kellett kiagyalni.  Többen tippelnek arra, hogy az MKB valamelyik távol-keleti magyar „kolónia” közreműködésével gyakorlatilag abban a kézben maradt, mint volt, vagyis jegybanki pénz van benne. Mások szerint a pénzt „a fiúk” adták össze, a Fidesz-közeli cégbirodalmak mozgósításával. Itt lépett a képbe az utóbbi időben felfuttatott Duna Aszfalt és Szíjj László.

Mennyi pénze van a Duna Aszfaltnak?

A számok beszédesek és óvatosságra intenek. Szíjj legfontosabb végső haszonhúzó szerepével kapcsolatban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Duna Aszfalt 2015-ben az előző évhez képest (12,4 milliárdos adózás előtti eredmény mellett) másfél milliárddal több, 5,5 milliárd forint osztalékot fizetett ki. A HVG cikke emlékeztet arra, hogy az MKB vételéra 37 milliárd forint volt, miközben a bank ellen folyamatban van egy 63 milliárd értékű per. A vevők a nyilvánosság előtt nem oszlatták el a homályt, titkolóznak arról, hogy kik a valódi tulajdonosok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!