szerző:
hvg.hu

Chiara Appendinót a múlt hónapban választották meg Torino polgármesterévé. A 32 éves politikus nő az „Öt csillag mozgalom” (M5S) jelöltjeként nyert. Ezt a pártot Beppe Grillo humorista alapította. Fő célja a konfrontáció a hagyományos politikai elittel. Akár húsbavágó kérdésekben is.

Ennek az irányvonalnak manapság jó esélyei vannak világszerte, lásd a Brexit referendum eredményét vagy Donald Trump korábban hihetetlennek tűnő menetelését az amerikai elnökválasztási kampányban. Persze az elitellenesség sokféle lehet. Az M5S például szkeptikus az EU menekültpolitikáját illetően és nem osztja a homoszexualitással kapcsolatos brüsszeli alapállást sem. De maximálisan támogatja az EU cselekvési tervében ugyancsak fő helyen szereplő környezetvédelmi lépéseket. Sőt, e tekintetben Torino új polgármester asszonya kifejezetten merész javaslattal állt elő.

A napokban publikált manifesztumában azt a célt tűzi ki, hogy Torino legyen vegetáriánus város. Merthogy a hústermeléshez nélkülözhetetlen állattenyésztés rengeteg környezeti ártalommal jár. A cél kitűzéséhez nem kis merészség kell. Piemonte Olaszország második legnagyobb földrajzi, közigazgatási régiója, amely a gasztronómia, és ezen belül is a húsimádók egyik központja. A borjú és marhahúsból készült legendás receptek vagy a szalámifélék tették híressé a négy és fél millió lakosú régiót. Évszázados tradíciókról van szó. Most azonban Torino 32 éves polgármester asszonya szembemegy a hagyományokkal. És kicsit saját pártjával is, hiszen Beppe Grillo, a mozgalom alapítója is a húsimádók közé tartozik. De a párt vezetésében vannak hithű vegetáriánusok is, tehát a sokszínűség jellemzi az M5S-t.

Sokan mégis kételkednek a polgármester asszony kezdeményezésének sikerében. Az állattenyésztés és az erre alapuló húsfeldolgozó ipar ugyanis Piemont gazdaságának egyik motorja. Ez a gépezet súlyosan károsodhat a vegetáriánus életmóddal. Már amennyiben a piemontiak hajlandók lemondani kedvenc húsételeikről. A dilemmát azzal próbálja feloldani a polgármester asszony, hogy a kisgazdaságokat és a családi vállalkozásokat továbbra is bátorítja a különleges minőségű hústermékek készítésére és csak a hústermelés és feldolgozás nagyipari módszereinek akar hadat üzenni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!