szerző:
hvg.hu

Az MNB által kiírt tenderen a Századvég-alapítvány 1,8 milliárd forintos árajánlatával nyert a Kopint-Tárki Zrt. és a Tárki Zrt. vezette konzorcium 1,2 milliós ajánlatával szemben. A Transparency International Magyarország ezután kiperelte a győztes tanulmányt és annak bírálatát, vagyis nyilvánosságra kell hozni, hogy miért a kormányközeli intézet pályázata nyert.

Jogerősen, másodfokon is pert nyert a Transparency International Magyarország az MNB ellen abban a perben, amelyben az "MNB részére komplex kutatáselemzési és ezek feladatokhoz kapcsolódó kommunikációs feladatok megvalósítása" elnevezésű, 2015. évi közbeszerzés iratainak kiadását kérte - írja a Napi.hu.

A pályázaton a Századvég-alapítvány 1,8 milliárd forintos árajánlatával nyert a Kopint-Tárki Zrt. és a Tárki Zrt. vezette konzorcium 1,2 milliós ajánlatával szemben.

A jogerős ítélet értelmében az MNB-nek az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül ki kell adnia mind a Századvég mintatanulmányát, amelynek magas pontszámaival a közbeszerzést megnyerte, mind a közbeszerzés döntési eljárása keretében készült dokumentumokat, jegyzőkönyveket. - olvasható a Kopint-Tárki honlapján.

Az MNB 2015. február elején tette közzé a szóban forgó közbeszerzési felhívását. A márciusi határidőig ketten jelentkeztek, a kormányközeli Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Kopint-Tárki és a Tárki alkototta konzorcium.

Az MNB április végén a Századvéget hirdette ki győztesnek, 3 évre, 1,8 milliárd forintért.

Ezt követően a Kopint-Tárki iratbetekintést kért az MNB-től, majd ez alapján megállapították, hogy:

a Századvég mintatanulmánya sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg a kiíró által a tenderdokumentációban előírt feltételeknek.

A Kopint-Tárki vezette konzorcium előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be az MNB-nek, amelyben egyenként kitért a szakmai értékelés szempontjaira, például arra, hogyan adhatott maximális pontszámot az MNB a Századvég dolgozatára, ha abban egyetlen, a megadott időszakban megjelent forrás felhasználására sem került sor, pedig ez előírás volt.

Az MNB visszautasította a Kopint-Tárki valamennyi vitakérdését

Ezután ment perre a Transparency International Magyarország, amelyet most másodfokon is megnyert a civil szervezet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!