szerző:
hvg.hu

Négyszer annyi bérleti díjat fizet a jegybank három külföldi irodája közül kettő után, mint amennyit az adott város hasonló célú luxusingatlanjai használatáért kérnek a bérbeadók – írta a Magyar Nemzet.

Havonta 15,5 millió forintot költ külföldi irodáinak fenntartására a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – tudta meg a Magyar Nemzet a közérdekűadat-igénylésükre érkezett jegybanki válaszból. Ebből a költségből 8,5 millió forintot költenek az irodákban dolgozó hat fő bérére, közterheire és egyéb juttatásaira, az irodák bérletére havonta csaknem hétmillió forintot ad ki a jegybank.

A legolcsóbb a hamburgi iroda, amelynek havi díja 6494 euró, azaz 2,052 millió forint. Az iroda területe 55 négyzetméter, így négyzetméterenként 118 euró, azaz 37 272 forint bérleti díjat fizetnek havonta. Ezt a díjat a Magyar Nemzet összehasonlította a nemzetközi irodabérléssel foglalkozó portálok számaival, és arra jutott, hogy a hasonló kategóriába tartozó irodáknál szokásos díj több mint négyszeresét költi a jegybank a hamburgi iroda bérletére.

Hasonlóan túlárazott bérleti díjat, havonta 8988 eurót, azaz 2,84 millió forintot fizet legdrágább, párizsi irodája után a jegybank. Tájékoztatásuk szerint a bérelt helyiség mindössze 31,5 négyzetméter, így az egységre eső költség itt a legmagasabb, 285 euró, vagyis több mint 90 ezer forint.

Rómában havonta 6575 eurót, azaz 2,077 millió forintot fizetnek az ott bérelt 49 négyzetméteres irodáért, így az egy négyzetméterre eső díj 134 euró, azaz 42 387 forint. A lap szerint bár messze a legolcsóbb volt a római iroda kibérlése az eddigi három külföldi iroda közül, még ez is nyolcvan százalékkal több havidíjat jelent, mint amennyit a legmagasabb színvonalú irodák után kérnek az olasz fővárosban.

Reagált a jegybank

A Magyar Nemzetben megjelent cikkre reagálva a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztályáról levél érkezett, melyben ez áll:
"Valótlan megállapításokat tartalmaz a Magyar Nemzet mai cikke, amelynek már a címében is az szerepel, hogy drágán bérli külföldi irodáit a Magyar Nemzeti Bank. A cikk megalapozatlan összehasonlításokra építi a megállapításait, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. A Magyar Nemzet az egyszerű, üres iroda bérlésének négyzetméterre vetített árait vizsgálta az adott relációkban, az MNB ugyanakkor a jegybankoktól elvárt speciális igényeknek megfelelő feltételekkel bérel instant irodákat az adott városokban reális piaci árakon. Az MNB valamennyi helyszínen teljesen berendezett és felszerelt, több helyiségből álló  irodát bérel a külföldi képviselete számára, amelyekre vonatkozó komplex szolgáltatás tartalmazza
·         a teljes rezsiköltséget (IT és telefon bekötési díját, internet és telefonhasználatot),
·         épületbiztosítást,
·         teljes körű épülethasználatot, amely magába foglalja a hálózati infrastruktúrát, a közös területek használatát, tárgyalóhasználatot, recepciós szolgáltatást munkanapokon reggel 8-tól du 17:00-ig, posta és telefonkezelést, ügyfélfogadást;  
·         a folyamatos üzemeltetést és karbantartást. E fenti szolgáltatásokon kívül az MNB-nek az uniós jegybankoktól általánosságban elvárt biztonsági szintet is biztosítania kell az irodákban.
Így valamennyi reláció tekintetében az irodákat bankbiztonsági okokból leválasztották az adott irodaház egyéb területeitől, külön kiépített beléptető rendszerrel védve. Emellett a bankbiztonsági szempontokat és előírásokat figyelembe véve az irodákat felszerelték kamerával is megfigyelt riasztórendszerrel, távfelügyelettel és incidens esetén kivonuló biztonsági szolgálat is működik az adott helyszíneken. Mindezek költségeit együttesen tartalmazza az egyes irodák bérleti díja és ez a csomag teljes mértékben megfelel a piaci áraknak."

A jegybank ezen információk közlését kérte a Magyar Nemzettől azzal, hogy amennyiben az nem történik meg, az MNB helyreigazítási eljárást indít a lap ellen.