A Matolcsy György barátnőjeként emlegetett Vajda Zita jogi lépéseket tesz a személyét érintő állítások miatt. A jegybank közölte: Vajdát felkészültsége, szakmai hozzáértése alapján nevezték ki igazgatóhelyettesnek és kutatónak a Pageo Alapítványnál. A róla cikkező lap az MNB szerint azt sugallja, hogy többdiplomás nőként nem lehet csak úgy boldogulni.

Valótlan és személyiségi jogokat sértő állítások jelentek meg a Matolcsy György barátnőjének mondott Vajda Zitáról – írta hétfői közleményében a Magyar Nemzeti Bank, reagálva az elmúlt napok cikkeire, amelyek szerint:

Mai közleményében a jegybank azt írta, hogy a Pallas Athéné Alapítványok elhatárolódnak minden olyan politikai célzatú támadástól, amely valótlan színben tünteti fel az alapítványok és tisztségviselőik munkáját. A Népszabadság lejárató cikksorozatában rendre személyiségi jogokat sért, mivel a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál dolgozó

Vajda Zita, valamint családtagjai nem minősülnek közszereplőnek.

De nemcsak ez a baj az MNB szerint, hanem az is, hogy a napilap cikkei

azt sugallják, hogy nőként, pusztán többéves szakmai tapasztalattal és több diplomával nem lehet szakmailag érvényesülni.

Az MNB szerint ez egy politikai lejárató kampány a Pallas Athéné Alapítványok és igazgatóhelyettese, Vajda Zita ellen. A cikkek túlmutatnak "az újságírói szabadságon", és súlyosan sértik a magánélethez való jogot, továbbá az alapítványokat és Vajda Zitát hamis vádakkal illetik.

Az igazság az egésszel kapcsolatban az – tudtuk meg az MNB-től –, hogy a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány és Geopolitikai Kutatóintézete szakmai alapokon működő szervezetek, munkatársaik magas szakmai színvonalon folytatják munkájukat.

Vajda Zitát felkészültsége, szakmai hozzáértése alapján nevezték ki igazgatóhelyettesnek és kutatónak.

A napilap cikkei pedig tudatosan elhallgatják, hogy Vajda Zita többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkezik, két gazdasági diplomát és négy nyelvvizsgát szerzett.

Vajda Zita korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumban, a Magyar Nemzeti Bankban és a világ egyik vezető pénzintézeténél, a Morgan Stanley-nél is dolgozott Budapesten, illetve Londonban. Felkészült nemzetközi pénzügyi és társadalompolitikai szakember, akit a diplomái és végzettsége révén alkalmaztak a Morgan Stanley-nél, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol a szakterületek változása miatt dolgozott több területen is – olvasható a közleményben.

A lap az MNB szerint azt a téves következtetést vonja le, hogy nőként nem lehet pusztán tudás és szakmai tapasztalat révén érvényesülni a munka világában. Mint írták, Vajda Zitát egyszer sem keresték meg az ügyben.

Vajda Zita sajtó-helyreigazítást kezdeményez a Népszabadság több cikkének valótlan állítása miatt, továbbá a személyiségi jogainak és jó hírnév megsértése miatt a Pallas Athéné Alapítványokkal közösen megteszi feljelentését - zárta közleményét a jegybank.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag

„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!