szerző:
hvg.hu

Augusztus 24-én hatalmas földrengés volt Közép-Olaszországban. Háromszázan haltak meg, a katasztrófa leginkább Amatrice városát sújtotta, de a környező településeken is óriásiak a károk. A felmérések szerint 3-4 milliárd euró kell az újjáépítéshez.

Matteo Renzi kormányfő gyors cselekvést ígért. De néhány háttértényezőre is ügyelnie kell. Először is azt próbálja elérni az Európai Bizottságnál, hogy az újjáépítésre szánt állami kiadások leírhatók legyenek a költségvetési deficitből. De van egy még fontosabb dolog is: távol kell tartani a maffiát és a bűnszövetkezethez közel álló, gyanús cégeket a közbeszerzési pályázatoktól. Óriási pénzekről van szó és nyilván a hatóságok igyekeznek majd gyors döntéseket hozni. Ez a szituáció kedvez a közpénzek lenyúlásának, a túlárazásnak, a visszacsorgatásnak – írja a Le Figaro.

Ezért az olasz kormány felállított egy különbizottságot, amely a pályázatok tisztaságára, a közpénzek felhasználásra felügyel. A testület a korrupcióellenes hatóság, a számvevőszék és a gazdasági rendőrség szakértőiből áll. A jó szándék és a hivatali apparátus tehát már megvan. Ettől függetlenül Itáliában sokan tartanak attól, hogy Amatrice és környéke nem csak földrengés, hanem maffia sújtotta terület is lehet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!