szerző:
hvg.hu

A nagy német sportszergyártó cég eddig évente 300 ezer euróval támogatta a német nemzeti doppingellenes ügynökséget (NADA). De ennek az adományozásnak vége, az Adidas nem újítja meg szerződést.

Az AFP-nek nyilatkozó Adidas szóvivő, Oliver Brüggen nem indokolta a döntést. Csupán annyit mondott, hogy továbbra is együtt fognak működni az ügynökséggel, de valamilyen más formában, viszont részleteket nem árult el. Emlékeztetett rá, hogy az Adidas elkötelezett a doppingellenes harcban. Csak tiszta sportolókkal köt szponzori szerződést, és ha valakiről kiderül, hogy doppingolt, azonnal felmondják a kontraktust. A NADA részéről Lars Mortifer igazgató nyilatkozott. Mély sajnálatának adott hangot, mert, az Adidas volt a NADA egyedüli szponzora.

Németországban egyébként nagyon szigorúak a doppingellenes törvények. A tiltott szerekkel manipuláló kereskedőket vagy orvosokat börtönbüntetésre is lehet ítélni. Ugyanakkor a német nemzeti doppingellenes ügynökséggel szűkmarkúan bánik az állam, ezért jött nagyon jól a NADA-nak az Adidas évi 300 ezer eurója. 2017-ben ezzel a forrással már nem kalkulálhatnak. A német parlament sport bizottságának elnöke szerint mostantól majd az államnak kell mélyebben a zsebébe nyúlnia és támogatni a doppingellenes ügynökséget.

Megszólalt Sylvia Schenk, a német kerékpáros szövetség volt alelnöke is, aki jelenleg a Transparency International korrupcióellenes szervezet sport ügyekkel foglalkozó részlegét vezeti. Ő csak annyit mondott, hogy valami nagyon nincs rendben a dopping ellenőrzéssel és utalt az orosz sportolók államilag szervezett doppingolására. Persze utalhatott volna más esetekre is, hiszen egykori kerékpáros szövetségi vezetőként nyilván van némi tapasztalata ezen a téren. Mindebből egyelőre konkrét következtetés nem vonható le. De az Adidas kilépése a német antidopping ügynökség mögül azt sejteti, hogy bármikor kitörhet egy nagy botrány olyan helyen is, ahol látszólag minden rendben van.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!