szerző:
MTI

Közel 450 ezer euró, vagyis átszámítva 140 millió forint bevételt hozott az az árverés, amelyet a legendás szuperszonikus repülőgép alkatrészeiből és egyéb kellékeiből tartottak a hétvégén a franciaországi Toulouse-ban.

Mintegy ezer Concorde-relikviát, köztük műszereket, alkatrészeket, fedélzeten használt tárgyakat bocsátottak áruba a délnyugat-franciaországi városban, ahol a repülőgépet összeszerelték. Egy hasonló 2007-es aukció 850 ezer eurót hozott, abból finanszírozták az Aéroscopia repüléstörténeti múzeum egy részét.

A csütörtöktől vasárnapig tartó aukció legnépszerűbb darabjai ezúttal is a pilótafülke mérőműszerei voltak: a hangnál gyorsabb sebesség pontos mérésére használt úgynevezett Mach-mérőket 14 500 és 20 500 euró közötti áron "kapkodták el", egy magasságmérő 5000-ért kelt el, egy szélmérő 6800-ért, a repülést éjszaka és rossz látási viszonyok között segítő műhorizontokra 5600 és 10 ezer euróért találtak vevőt.

©

Az egyéb tárgyak közül egy WC-ülőke 1000 euróért (azaz 300 ezer forintért) talált gazdára, egy pilótakormány 5700-ért, az Air France francia légitársaság Concorde-gépein használt menükártyákat 400 és 1000 euró közötti áron vitték. A repülőgép egy André Putman-márkájú étkészlete 2500 euróért az Egyesült Államokba került, a gép fából készült makettje 10 ezer euróért Kazahsztánba, egy pár Concorde-ülés 4700-ért Miamiba. A legtöbbet - 21 ezer eurót (6,4 millió forint) - egy fából készült szárnydarabért fizették, amelyet az aerodinamikai kísérletekben használtak a szélcsatornában az 1950-es években.

©

A Concorde a hangsebesség kétszeresével repült az óceán fölött. Az első gépet 41 évvel ezelőtt állították forgalomba. A szuperszonikus repülőgépek három óra alatt tették meg a London-New York távolságot. A ráfizetéssel működő repülőgépeket 2003 októberében vonták ki a forgalomból, miután a szeptember 11-ei terrortámadások miatt jelentősen csökkent az utasforgalom, valamint egy 2000 júliusában történt, 113 halálos áldozatot követelő balesetben lezuhant az egyik gép.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!