szerző:
hvg.hu

Elfogadták a parlamentben az NGM adócsomagját. Jövőre megváltoznak a cafeteria szabályai, több segítséget kaphatunk az adóbevallás kitöltéséhez, de a tao rendszeréhez és a kisadókhoz is hozzányúltak.

Az eredeti tervekhez képest kisebb módosításokkal, de átment a parlamenten a 2017-es adócsomag. A legnagyobb változást akkor vehetik észre több millióan, amikor jövőre eljutnak az adóbevallás kitöltéséig, ezt ugyanis egyszerűen megcsinálja helyettük a NAV, ha ezt kérik, és persze ha nem kaptak munkáltatói adómegállapítást. Tállai András korábban azt mondta, hogy négymillió embernek segíthetnek így – persze ez a szám végül valószínűleg ennél kevesebb lesz. Aki használja az ügyfélkaput, annak március 15-ig ajánlja fel a NAV az adóbevallási tervezetét, a többiek pedig ugyaneddig postán vagy elektronikus úton kérhetik, hogy az adóhatóság postázza nekik a javasolt bevallást.

Átírják a cafeteria szabályait

Új szabályokkal találkozik az is, aki cafeteriát kap. Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évi 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben. A magánszférában 350 ezer, a közszférában 100 ezer forintot adhatnak a Szép-kártyára. A munkaadó a dolgozónak adott összeg 1,18-szorosa után fizet 15 százalékos személyi jövedelemadót és 14 százalékos ehót; ez minimális csökkenés, eddig 1,19-szeres volt a szorzó. Eredetileg úgy volt, hogy a munkáltató egészségügyi ellátást is biztosíthat a cafeteria részeként, de ez végül kikerült a törvényből. Sport- és kultúrabelépő, valamint ötmillió forintos lakásépítési vagy lakásvásárlási támogatás azonban továbbra is járhat a cafeteria részeként. Változás az is, hogy a béren kívüli juttatások eddigi „egyéb juttatások” kategóriájára magasabb adót vetnek ki, az eddigi 14 helyett 27 százalékos ehót kell fizetni. Ide tartozik például az iskolakezdési támogatás, a bérlet, vagy a munkahelyi étkeztetés.

Jön az újabb élelmiszeráfa-csökkentés, ahogy megígérték. Ezúttal a baromfihús, valamint a friss tej és a tojás áfája csökken, 27-ről 5 százalékra. Az internetadó szintén alacsonyabb lesz, 18 százalékos.

©

A legnagyobb kedvezmény újra a sporté, ezúttal a vizes vb megrendezéséhez adnak óriási támogatást, a világbajnoksággal kapcsolatos kötelezettségeket ugyanis egyszerűen adómentessé tették. Az pedig tao-kedvezményt kaphat, aki az energiahatékonyság növelésére költ, igaz, csak az elszámolható költség 30 százaléka lehet a kedvezmény.

Segítség a kis cégeknek és a startupoknak

A kisvállalati adó szabályait is átírták. A kiva belépési értékhatára marad ugyan 500 millió forint, de a cégek egészen addig választhatják ezt az adónemet, amíg az egymilliárd forintos mérlegfőösszeget el nem érik. A kisadózó vállalkozások tételes adójának, a katának a bevételi határa megduplázódik, már 12 millió forintos lesz, ha pedig az adóalany önként lépett ki a kata hatálya alól, akkor már nem két, hanem csak egy évet kell várnia arra, hogy újra ezt az adónemet válassza. Egyszerűsödik az egészségügyi hozzájárulás rendszere is, az eho ezután öt helyett kétkulcsos lesz, csak a 14 és a 27 százalékos kulcs marad fent.

Adókedvezményt kap az is, aki a startupokat támogatja – az ő nevüket egyébként megpróbálják magyarosítani, de minimum kérdéses, hogy a regisztrált korai fázisú vállalkozás névadás mennyire lesz nyerő ötlet. Évente akár 20 millió forintos kedvezményt is kaphat, aki startupba fektet be, ezt a kedvezményt négy évig lehet igénybe venni.

A kormány haladékot adott az étel-ital automaták üzemeltetőinek is. Az automata felügyeleti egységet az eredeti tervekhez képest később, csak 2017. júniusának végén kell üzembe helyezni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!