szerző:
hvg.hu

Nem véletlen, hogy az EU a Paks 2-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megszüntetését az amerikai elnökválasztás után jelentette be - közölte a Figyelő orosz szakértőkre hivatkozva.

Az unió kísérletet tett Oroszország befolyásának a csökkentésére az európai energiapiacon – értékelte a Figyelő szerint a paksi közbeszerzéssel kapcsolatban indított EU-s eljárást Sztanyiszlav Mitrahovics, az orosz Nemzeti Energiabiztonsági Alap vezető elemzője a Kreml szócsövének tartott RT online kiadásában.

Másképp látja viszont a dolgokat a Figyelőnek név nélkül nyilatkozó orosz energiapolitikai elemző, aki szerint a valódi fordulópontot a november 8-i amerikai elnökválasztás jelentette az ügyben. Szerinte nem is volt véletlen, hogy a választás után jelentette be az Európai Bizottság a Paks 2-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás lezárását.

Brüsszel oroszellenes politikája az unió ellen hangolta és Moszkvához közelebb tolta az úgymond függetlenebb kül- és gazdaságpoltikát folytató tagállamokat, így Magyarországot is. A kötelezettségszegési eljárás lezárása ebben a narratívában az EU alkalmazkodásának a jele a változó globális politikai klímához - tették hozzá.

Egy másik, az orosz energetikai szektorban működő moszkvai állami hivatalnok a lapnak viszont azt mondta, az EU hirtelen jött engedékenysége Paks 2-vel kapcsolatban meglepte az oroszokat.