szerző:
hvg.hu

A magyarok a piaci értéknél átlagosan 600 ezer forinttal becsülik többre a lakásukat részben az ingatlanhoz fűződő érzelmi kötődésük miatt - közölte az OTP Ingatlanpont.

A legnagyobb eltérés a községeken jellemző, ahol több mint kétmillió forinttal kérnének többet egy lakásért a helyiek - írta közleményében az OTP Ingatlanpont. 

Hozzátették, hogy a túlárazásban rejlő legnagyobb probléma, hogy így az ingatlan értékesítési ideje drasztikusan megnövekszik, már ha egyáltalán el lehet adni.

A KSH tavalyi lakásfelméréséből kiderül, hogy a hazai lakóingatlanok fele 10 millió forintnál kevesebbet ér, harmada a 10–20 millió forintos tartományba esik. Csak minden tízedik kerül 20 millió forintnál többe, és csupán a magyar lakások kevesebb, mint huszada ér 30 milliónál is többet.

Az árakat nagyon sok tényező befolyásolja, az elhelyezkedéstől kezdve a közlekedési lehetőségek, a környék minősége, vagy a lakás állapota.

„Hiába a dübörgő piac, ha egy ingatlant rosszul áraznak, kisebb eséllyel fog elkelni. A hozzánk fordulók esetében azt látjuk, hogy a KSH statisztikákat jóval meghaladó mértékben, olykor akár milliókkal is túlbecsülik a lakásuk értékét az eladók” – idézték Szabó Márta szakértőt.

A túlárazás mögött leggyakrabban két indok húzódik meg. Sokszor a tulajdonosok érzelmileg is kötődhetnek a lakáshoz, az ingatlannak az életükben betöltött fontos szerepét is beárazzák.

A másik ok a tapasztalat hiányából fakad, az ember élete során legfeljebb néhány alkalommal értékesít lakást, szemben az ingatlanközvetítőkkel, akik a piaci rálátásuk miatt is inkább képben vannak az árakkal.