szerző:
hvg.hu

Köztartozást hagyott maga után Bánki Erik fideszes képviselő feleségének, Bánki Ágnesnek az egyik cége - írta a Blikk. A parlament gazdasági bizottságának elnöke szerint a tartozást már rendezték, de ezt nem akarta igazolni a lapnak.

Az A231 Kft.-t a cégbíróság kényszertörléssel szüntette meg 2015-ben, a több mint félmilliós adótartozását viszont nem egyenlítették ki – közölte a Blikk.

A lap szerint ez úgy derült ki, hogy a cégbíróság a megszüntetés előtt hirdetményben kérte, hogy akinek követelése van a céggel szemben, az jelezze igényét. A NAV jelentkezett is, hogy 527 ezer forint lejárt és esedékes követelése áll fenn az ingatlancéggel szemben, de már határidőn túl.

A NAV a cégbíróság szerint viszont elkésett, ezért a bíróság a követelést a kényszertörlés elrendelésekor nem vette figyelembe.

Az A231 Kft. kényszer-végelszámolására a könyvelő halála miatt került sor, a halála után derült csak ki, hogy bevallásokat, mérleget nem küldött be – mondta Bánki Erik a lapnak.

A családot a tragédia miatt további felelősségre vonással nem akarták terhelni – írta válaszában a parlament gazdasági bizottságának elnöke, aki azt állította, hogy nem maradt fent tartozás a cég után.

Szerinte az áfatartozás csak technikailag jelent meg – a könyvelő hibájából –, de közben a tartozást rendezték. Ezt viszont már nem akarta igazolni a lap kérésére.

A kft. nevén volt Bánkiék egy római-parti luxuslakóparkban levő négyszobás lakása, amelyre korábban a NAV 25,2 millió forintos végrehajtási jogot jegyzett be, de ezt három éve törölték.

A környékbeli árak alapján 70 mil­liót érő ingatlant Bánkiék a végelszámolás során eladták, de a lakás családon belül maradt: a vevő a politikus feleségének tulajdonában levő B6 Rent Kft. volt – tette hozzá a beszámoló.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!