szerző:
hvg.hu

Több forgatókönyv is a döntéshozók asztalára kerül a mai tanácskozáson, hogyan bonyolítsák le a labdarúgó-világbajnokságokat.

Ma ülnek össze Svájcban a FIFA vezetői, hogy tárgyaljanak arról, hogyan nézzenek ki a foci vb-k a jövőben. A fő kérdés az lesz: valóra válhat-e Gianni Infantino FIFA-elnök ötlete, és a mostani 32-ről 48 csapatosra bővíthetik-e a világbajnokság mezőnyét.

A fő ok persze érthető: több meccs, több csapat, sokkal több szponzori pénz – ahogy az bejött a 16-ról 24 csapatosra bővített Európa-bajnokságon is. A két fő ellenérv is világos. Egyrészt túlságosan felhígulhat a mezőny – valljuk be, már a 32 csapatos mezőnyben is becsúszik négyévente egy-két alig nézhető meccs –, másrészt a játékosoknak tovább nőne a már így is magas terhelése. Nem véletlen, hogy az európai elitklubok sorra tiltakoznak a 48 csapatos vb ötlete ellen.

A FIFA most épp legesélyesebbnek látszó terve az, hogy a 48 csapatot 16, háromcsapatos csoportra osszák fel, és minden csoportból a győztes jusson be az egyenes kieséses szakaszba. De az sem elképzelhetetlen, hogy végül csak 40 válogatottat engednek ki a világbajnokságra – ebben az esetben nyolc ötcsapatos, vagy tíz négycsapatos csoport lehet a megoldás. Annyi biztos, hogy a mostani 64 helyett legalább 76 meccset nézhetnénk meg, már ha végig bírjuk követni őket. A terv szerint a jelenlegi 32 naposnál nem lenne hosszabb a vb – ez a klubok kérése is, hogy minél hamarabb kapják vissza a játékosaikat –, ami viszont azt jelenti, hogy több napon is a mostani három helyett négy meccset játszanának le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!