szerző:
hvg.hu

Bár a nyilvánosságra tartozik, hogy miért kerül csak havi 45 ezer forintba egy 117 négyzetméteres, műemléképületben található önkormányzati lakás használata a budai Várban, sajnos aránytalanul nagy munkával járna a szerződések kiadása. Ezért csaknem hárommillió forintot kér az önkormányzat a közadatokért.

Élve törvényadta jogával az I. kerületi önkormányzat 2,819 millió forintot kér a Magyar Nemzettől azért, hogy adatokat adjon ki arról, miként gazdálkodik a kerület ingatlanvagyonával. A Fidesz-féle nyilvánosságértelmezéssel ezek olyan közérdekű adatok, amelyek kiadásáért a hivatalok milliókat kérhetnek.

A budavári ingatlangazdálkodásról szóló korábbi hírek szerint pedig nagyon is indokolt lenne belenézni ezekbe a szerződésekbe: maga Nagy Gábor Tamás polgármester is a piaci ár töredékéért jutott bérlakáshoz az általa vezetett önkormányzatnál, patinás műemléképületben található 71 négyzetméteres lakásáért havi 80 ezer forintos bérleti díjat fizet.

De ez nem csak az ő kiváltsága a kerületben, az értékes ingatlanok jutányos áron való kiadása már-már rendszerszintű: egy vállaltan jobboldai, Kossuth-díjas színész például havi 45 ezerért használ egy 117 négyzetméteres, Úri utcai lakást.

A lap a következő adatok kiadását kérte a kerülettől: hány önkormányzati bérlakás van a kerületben, mekkorák ezek, mekkora bérleti díjat szednek be értük. A jelenleg érvényes bérleti szerződések másolatait is kérték.

A hivatal álláspontja szerint a közadatok kiadása "a hivatal alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan igénybevételével jár". 1500 bérleti szerződést kell előkeresni az irattárban, ezeket mind anonimizálni kell, majd be is kell szkennelni a dokumentumot. Ez csaknem 1470 munkaórába kerülne – magyarázta a jegyző.

„Közösségi értékmegőrzés": megmagyarázta a Fidesz a budavári lakásmutyit

A budavári önkormányzat Fidesz-frakciója szerint az ellenzék le akarja járatni az I. kerület évtizedes lakásgazdálkodási rendszerét, amelynek lényege a „közösségi értékmegőrzés".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!